Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Mark Dempsey fick succéstart i Djurgården

Michael Olunga gjorde två mål när Djurgården vann mot IFK Göteborg.
Michael Olunga gjorde två mål när Djurgården vann mot IFK Göteborg. Foto: Maja Suslin/TT

Nye tränaren Mark Dempsey blev den injektion Djurgården behövde när Göteborg besegrades med 3–1. Stor medorganisatör till segern var tvåmålsskytten Michael Olunga.

Elva förluster på de 13 senaste matcherna och ett Djurgården i fritt fall – det var vad Pelle Olsson lämnade över till nye tränaren Mark Dempsey.

Därför var frågan på allas läppar inför 17:e omgångens sista match: Skulle engelsmannen kunna se till att Göteborg hemma inte blev ytterligare en förlust i den brant som Djurgården störtat ut för på senare tid?

Det kunde han. Men det krävdes ett underläge för att Djurgården skulle vakna till liv.
Första halvlek var händelsefattig – fram till den 24:e minuten. Då nickade en helt fri Tom Pettersson in 0–1 vid Kenneth Höies vänstra stolpe, och plötsligt hände allt.

Tre minuter senare hamnade en misslyckad Göteborgsrensning hos Michael Olunga, som kunde rulla in kvitteringen bakom en felplacerad John Alvbåge i Göteborgs mål.

Och ytterligare en minut senare stod Othman El Kabir för en fin aktion när han från sin vänsterkant serverade Magnus Eriksson, som fick till ett tungt avslut i stolpen. På returen stod sedan Mathias Ranégie rätt och petade in 2–1 i öppet mål.

– Inför matchen pratade jag om att ett mål bara är ett mål. Det gläder mig att det verkar ha gått fram till spelarna. Jag är mycket nöjd med hur vi reagerar på deras ledningsmål, säger Mark Dempsey.

Efter Pelle Olssons desperata laborerande med en 3–5–2–uppställning i Djurgårdens 2–1–förlust borta mot Kalmar i förra omgången, valde Mark Dempsey att gå tillbaka till ett rakt 4–4–2 med mycket tidiga bollar upp på det tunga anfallsparet Olunga, Ranégie.

En spelidé som blev än mer tydlig i andra halvlek när en ständigt vevande Mark Dempsey från sidlinjen manade sitt lag att ligga lågt i försvaret.

– I halvtid pratade vi om att vi skulle spela med kontroll och disciplin och att chanserna då skulle komma. Och jag känner att det var exakt vad som hände, säger Dempsey.

De chanser man vaskade fram i andra halvlek förvaltades nästan uteslutande av Michael Olunga. Och i den 65:e minuten kunde han återigen rulla bollen i öppet mål – den gången efter att ha rundat John Alvbåge på egen hand.

Fler mål blev det inte i matchen, och Mark Dempsey kan konstatera att han fått precis den start han önskade i klubben.

– Det sista jag ville var att komma hit och få stryk i kväll. Nu är vi i gång. Momentum är viktigt i fotboll.

Och om sin tvåmålsskytt säger han så här:

– Han har mycket jobb kvar att göra. Men hans fysik är... jag skulle inte vilja spela emot honom om vi säger så.

3–1–segern innebär att Djurgården nu har sju poäng till nedflyttningsstrecket och att Göteborg, på fjärde plats, har hela nio poäng upp till serieledande Malmö.