Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/martin-fransson-hegerbergs-min-pa-scenen-vittnade-om-decennier-av-orattvisor/

Fotboll

Martin Fransson: Hegerbergs min på scenen vittnade om decennier av orättvisor

00:57. Norska Ada Hegerberg blev första damspelare någonsin att ta emot priset Ballon d’OR. Hör frågan som får galan att tystna.
Den före detta franske landslagsmannen David Ginola, dj:n Martin Solveig och pristagaren Ada Hegerberg på scen i Paris under måndagens Ballon d’Or-gala.
Bild 1 av 1 Den före detta franske landslagsmannen David Ginola, dj:n Martin Solveig och pristagaren Ada Hegerberg på scen i Paris under måndagens Ballon d’Or-gala. Foto: Franck Fife/AFP

Ada Hegerberg har kämpat. Hon har stått upp för att skapa en bättre värld för kvinnor att idrotta i. Hennes kamp har lett till att hon inte längre spelar i landslaget. När 23-åringen välförtjänt får ta emot priset som världens bästa spelare får hon frågan:

– Kan du twerka?

Ada Hegerbergs leende försvann när hon vände bort huvudet. 

Martin Fransson
Rätta artikel

”Fy fan den där uppgivna och sammanbitet leende minen känner man igen från sig själv och andra kvinnor så det gör ont”, twittrade Aftonbladets Karin Pettersson angående bilderna från galan i Paris.

Det var första gången någonsin som Ballon d’Or, priset till världens bästa fotbollsspelare, delades ut på damsidan. Det har dröjt alldeles för lång tid. Och när det sker ska det inte vara en kväll där kvinnor förminskas, en kväll där det gör ont.

Läs mer: Fransk dj ber om ursäkt för twerk-fråga

I sommar avgörs fotbolls-VM för damer i Frankrike, men världens bästa spelare kommer inte att vara med. I alla fall inte som det ser ut nu. Ada Hegerberg, som ledde sitt Lyon både till seger i franska ligan och Champions League, har sedan förra året tackat nej till spel i det norska landslaget. Skälet är att hon tycker att det brustit i såväl planeringsarbetet som genomförandet och i uppföljningen av landslagssamlingar och matcher.

Hegerberg har berättat om hur hon fått ta emot mycket hån för sitt beslut, hur hon stämplats som primadonna.

Läget verkar låst.

I Sverige har spelarna i damlandslaget i fotboll lyckats förbättra sitt avtal med Svenska fotbollförbundet betydligt. Ändå finns det mycket kvar på vägen mot att göra fotbollen jämställd, många barriärer kvar att riva.

Nilla Fischers tal på fotbollsgalan i november fick mycket uppmärksamhet. Bland annat sa Fischer:

”Jag vet hur det känns att bli hånad av killarna över fotbollen. För att du inte är tillräckligt bra eller för att du helt enkelt är bättre än de. Jag vet hur det är att spela på en mindre plan, med ett mindre mål och en lättare boll. Jag vet exakt hur det känns. Vi spelar för sporten, vi spelar för livet. Så till alla tjejer, sluta aldrig spela fotboll, sluta aldrig kämpa för jämställdhet.”

Steg mot jämställdhet är på väg att tas, även om de ekonomiska skillnaderna mellan herr- och damfotboll fortfarande är milsvida.

I sommarens VM kommer internationella fotbollsförbundet (Fifa) för första gången att ge klubbarna ekonomisk ersättning för att de släpper spelare till VM, pengar kommer att betalas ut för lagens VM-förberedelser och prispengarna har fördubblats: från 135 miljoner kronor till 270 miljoner kronor.

Samtidigt ökar dock gapet i prispengar mellan herrarnas och damernas VM, från 3,06 miljarder kronor till 3,3 miljarder kronor.

Den före detta franska landslagsspelaren David Ginola tillsammans med dj:n Martin Solveig och pristagaren Ada Hegerberg på scenen i Paris under Ballon d'Or-galan.
Den före detta franska landslagsspelaren David Ginola tillsammans med dj:n Martin Solveig och pristagaren Ada Hegerberg på scenen i Paris under Ballon d'Or-galan. Foto: Franck Fife/AFP

Damfotboll drar inte på samma sätt publik till arenorna, genererar inte samma tv-avtal och sponsorpengar. Men de som sitter på den internationella fotbollens stora penningsäckar kan göra mer.

Och det minsta man begära är att damerna ska visas samma respekt som herrarna.

Det gjordes inte när Uefa (europeiska fotbollsförbundet) la sin prisgala på samma dag som de europeiska damerna VM-kvalade.

Och det gjordes definitivt inte när den franske dj:n Martin Solveig frågade Ada Hegerberg om hon kunde twerka sekunderna efter att hon fått ta emot sitt livs finaste pris.

”Vilka frågor fick Mbappé (Kylian, årets unga spelare) och Modric (Luka, herrvinnare)? Jag gissar på att det handlade om fotboll. Och till alla som tänker att folk överreagerar och att det bara var ett skämt... Det var det inte. Jag har varit involverad i sport i hela mitt liv och nivån av sexism är overklig”, skrev tennisstjärnan Andy Murray på Twitter efteråt.

Murray har även tidigare visat sin ilska när damidrott förminskats. Under förra årets Wimbledon fick han på en presskonferens en fråga om Sam Querrey, spelaren som slog ut Murray ur Wimbledon. Querrey omnämndes i frågan som ”den förste amerikanske spelaren som nått en stor semifinal sedan 2009”.

"Den första manlige spelaren", rättade Murray med hänvisning till Serena Williams som sedan 2009 radat upp segrar i Grand slam-turneringar.

Det krävs att fler ryter ifrån. Både män och kvinnor.

Ada Hegerberg borde inte behöva vända bort ansiktet efter en korkad fråga.

Och världens bästa spelare borde definitivt kunna verka i en landslagsmiljö som gör att hon känner inspiration för att delta i VM.