Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:04 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/martin-olsson-ett-nytt-swansea-med-potter/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Martin Olsson: ”Ett nytt Swansea med Potter”

Martin Olsson stannade kvar i Swansea efter degraderingen från Premier League. Nu ser han fram emot att föra laget tillbaka till högsta divisionen – och mot nystarten med Janne Anderssons landslag som under måndagen samlas i Stockholm.
Martin Olsson stannade kvar i Swansea efter degraderingen från Premier League. Nu ser han fram emot att föra laget tillbaka till högsta divisionen – och mot nystarten med Janne Anderssons landslag som under måndagen samlas i Stockholm. Foto: Lewis/IBL

SWANSEA. När Swansea ramlade ur Premier League i våras spekulerades det i att landslagsbacken Martin Olsson skulle söka en ny klubbadress för att bli kvar i högsta ligan. Men han blev kvar. Och under Graham Potters ledning är målet att sejouren i Championship ska bli ettårig.

30 år fyllda är Martin Olsson är en av veteranerna i Potters lagbygge. En spelare med rutin från 334 matcher i liga- och cupspel med Blackburn, Norwich och Swansea, varav 197 matcher i Premier League.

DN träffade Martin Olsson vid Swanseas välskötta träningsanläggning i Upper Killay strax utanför staden. Naturskönt belägen på heden ovanför bad- och semesterorten Mumbles.

– Det kommer att ta tid att få igång det spel vi vill ha, säger Martin.

– Men vi plockade bra poäng i de inledande omgångarna, och det är positivt. Men det är ett ungt lag, så jag tror att det kommer att bli bättre och bättre.

Känner du att du behöver ta ett större ansvar när du har en ganska ung omgivning?

– Jag försöker låta de yngre göra sin grej. Jag försöker att inte vara på dem för mycket. Man måste låta dem njuta av fotbollen. Det är det viktigaste, att ha kul när man är ute på planen. 

– Man vill inte vara för hårt på dem. Och gör de misstag så gäller det att peppa dem, hålla en positiv ton. Och just nu tycker jag bara att det är kul att se att alla är taggade. Det ser ut som de spelat många matcher för Swansea redan, trots att säsongen bara startat.

– Själv har jag missat hela försäsongen. Så jag ligger typ en månad efter de andra. Jag gick direkt in i match när jag kom tillbaka efter min semester (efter VM). Så det kommer att ta några matcher till. Men förhoppningsvis är jag hundra procent efter landslagssamlingen nu i september.

Hur märks det?

– Kan tröttna ganska snabbt efter någon rusch, eller om jag går in i någon press snabbt. Då känner man av lungorna lite grann. Men det är härligt att få förtroende (av Potter), trots att jag missat en hel försäsong.

Hur ser du på den här säsongen?

– Tycker redan att vi har visat vår potential. Vi kan spela bra fotboll. 

Du har gjort en och en halv säsong i Swansea. Vad förändras i ert spel i och med att Graham Potter har tagit över som manager?

– Jag skulle säga att Graham låter oss spela vad vi ser. Det är inte så att vi är låsta på ett speciellt sätt. Det är mycket upp till oss spelare, man får göra sin grej. Och han blir inte irriterad om vi gör misstag, så länge vi ger hundra procent.

Stämningen bland spelarna?

– Alla njuter på träningarna, och alla (spelarna) pratar bra om honom, alla litar på hans idé. 

– Sedan märker man på träningarna att alla känner sig inkluderade. Alla gör de fasta situationerna, de taktiska grejerna. Man kör elva mot elva, och man vet inte startelvan till nästa match, den får man först matchdagen.

– Ingen känner sig utanför. Det känns som det är ett nytt Swansea. Och man märker att fansen är mer taggade.

Läs mer: Potter gör succé i Swansea: ”Men vi är bara i början av processen”

Du hade aldrig någon tanke på att försöka stanna i Premier League?

– Såklart vill man alltid spela i Premier League. Men jag har bara ett år kvar på mitt kontrakt, och jag känner att jag är bekväm här. Jag vill vara med laget och försöka gå upp direkt, vilket jag gjorde med Norwich.

Nu väntar första landslagssamlingen efter VM. Hur ser du på den?

– Det ska bli kul, efter en så bra sommar som vi hade (i Ryssland). Först är det träningsmatch borta mot Österrike, sedan Turkiet hemma, och det är den viktiga matchen. Förhoppningsvis är det slutsålt, och vi tar tre poäng.

Känner du dig som en viktig pusselbit när Janne Andersson successivt kommer att bygga om landslaget?

– Det kommer kanske in ett par nya nu. Men det är bra med rutin, bra med en mix. Det ska bara bli kul att komma tillbaka till landslagsmiljön. Vi klickar bra ihop, det är därför det gått så bra för oss.

En som kanske knackar på landslagsdörren är Joel Asoro?

– Precis. Han har snabbhet, styrka, han är fortfarande ung, och får ha lite tålamod. Han kommer att få chansen, förr eller senare. Han har kvalitéerna för en landslagstrupp, så småningom.

Läs mer: 19-årige Joel Asoro har siktet inställt på landslagsspel

Fakta.Martin Olsson

Född: 17 maj, i Gävle.

Position: Vänsterback.

Klubb: Swansea City.

Karriär: Högaborgs BK (2005-06), Blackburn Rovers (2006-13), Norwich City (2013-17), Swansea City (2017- )

Landskamper: 45 A, 23 U21, 13 U19.

© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.