Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Matchen stoppades av brandlarm

Matchen mellan AIK och IFK Göteborg fick avbrytas efter att brandlarmet gått igång på Friends arena.

Det var i början av andra halvlek som domaren Stefan Johannesson vinkade in spelarna från planen. Brandlarmet hade utlösts på Friends arena och i högtalarna meddelades genom ett automatiskt röstmeddelande att en sektion arenan skulle utrymmas.

– Det blev sannolikt helt enkelt för mycket rök på den sektionen vilket gjorde att brandlarmet utlöstes. Däremot ska inte den automatiska rösten, som ber publiken att utrymma, gå igång på det sätt som nu gjordes, den ska aktiveras manuellt. Vad som gick fel vet jag inte, säger Daniel Hedman som jobbat med säkerheten på arenan ur ett polisiärt perspektiv.

Stora delar av publiken stannade dock kvar på läktarna och de som försökte lämna den sektion där larmet utlösts vinkades tillbaka av värdarna. Strax kom nya direktiv, publiken var välkommen in på arenan igen och matchen skulle återupptas.

Friends arena har ett larmsystem som inte går direkt till räddningstjänsten utan först passerar en manuell kontrollinstans innan utrymning startas. Först efter det att larmet bekräftats av någon på arenan skickas det vidare till räddningstjänsten.

Flertalet bengaler hade tänts under matchen och rökutvecklingen gjorde också att man fick skjuta på avsparken. Strax innan brandlarmet gick avbröts också matchen tillfälligt efter att nya bengaler tänts.

Matchen var inne i 53:e minuten när den bröts och ställningen var 1–0 till bortalaget IFK Göteborg.