Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Matchfixarna har flyttat till Asien

Foto: Roger Turesson

Matchfixarna har lämnat Svenska Spel och flera av de europeiska onlinebolagen till förmån för den asiatiska spelmarknaden. Det gör det svårare att upptäcka de riggade matcherna.

Sedan hösten 2012 har ett 40-tal fotbollsmatcher polisanmälts i Sverige av Svenska fotbollförbundet, Svenska Spel. Den stora majoriteten av fallen är från 2013-2015. Från 2016 och fram till veckans AIK-fall finns bara en match polisanmäld. Den gjordes av Svenska Spel och gällde en division 2-match.

Jan Svensson, säkerhetsansvarig på spelbolaget, bekräftar bilden.

– Vi kan konstatera att vi inte ser de här avvikande spelmönstren som indikerar matchfixning lika ofta längre. På senare tid har vi inte sett något, säger Svensson och påpekar att man skärpt sina rutiner och i dag är mer på sin vakt.

Men AIK-fallet visar att matchfixningen inte försvunnit från Sverige. Polisens teori är att matchfixarna samarbetar i större nätverk och gör sina insatser där de inte märks lika tydligt. I en granskning i fjol kunde DN tillsammans med SVT:s Uppdrag granskning visa att det 2015 i snitt spelades för nära 35 miljoner kronor på en match i superettan och att 70 procent av insatserna görs på den enorma asiatiska spelmarknaden. För en matchfixare är enklare att dölja sina stora insatser hos asiatiska bolag på grund av den enorma omsättningen.

Läs mer: ”Spelet på den svenska U21-serien är helt galet”

Granskningen visade också att åtta matcher i superettan under 2015 av det schweiziska bolaget Sportradar bedömdes ha varit riggade.

Bilden av att matchfixarna "flyttat någon annanstans" finns också hos flera av de utländska onlinebolagen, samt hos Svenska fotbollförbundet, som har ett nära samarbete med Svenska Spel.

Anders Hübinette, förbundets chefsjurist, säger att med tanke på det stora arbete som Svenska Spel gjort bland annat när det gäller identifikation av spelare arbetar förbundet efter teorin att de som manipulerar matcher göra sina insatser på annat håll.

– Att vi inte upptäcker saker på Svenska Spel innebär inte att vi kan slå oss till ro och tro att problemet är löst, säger Hübinette.