Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Matchstart fördröjdes när biljettlösa tyskar dök upp

Matchstart i London på torsdagen mellan engelska Arsenal och tyska Köln fördröjdes med en timme på grund av den oroliga situation som uppstod då runt 17.000 frustrerade tyska fotbollsfans som saknade biljetter till mötet i Europa League dök upp.

Med de biljettlösa supportrarna på plats utanför Arsenals arena i norra London stod det snart klart att det skulle bli nobben – nix inträde. Tyskarna drog då mot centrum och fick med sin blotta närvaro den brittiska huvudstaden att bli stillastående, bland annat genom en spontan marsch nerför fashionabla shoppinggatan Oxford street, rapporterar Sky News.

Ett antal av de biljettlösa, mer uppfinningsrika än andra, ska på plats ha kommit över hemmabiljetter och därmed tagit sig in på arenan. Där försökte de sedan ta sig över stängsel och upp på ”sin”, bortalagets fans läktare, rapporterar BBC.

En talesperson för polisen säger i ett uttalande att ”poliser tar sig an oordning vid Emirates Stadium, där fans har samlats inför mötet mellan Arsenal och Köln”. Det innebar i klartext att polisens plan för att upprätthålla ordningen fick revideras, då ytterligare styrkor i all hast kallades in.

Läs mer: Historisk premiärseger för Östersund

En talesperson för Arsenal understryker att ”vår förstaprioritet är säkerheten för publiken, och det är orsaken till förseningen”. Mötet skulle ha startat 20.05, lokal tid, men fick skjutas upp till 21.05.

2.900 biljetter ska ha varit tillgängliga för tyskarna som korsat Engelska kanalen, enligt brittiska medier. Ett blygsamt antal då det beräknas att invasionen österifrån bestod av cirka 20.000 fotbollstokiga, starkt motiverade att resa långt för att se sitt lag visa vad det går för när FC Köln äntligen var tillbaka i spel på europeisk nivå efter 25 års harvande inom hemlandets gränser.

När matchen väl kom i gång tog Köln en överraskande tidig ledning genom Jhon Córdoba. Men Arsenals Sead Kolasinac, Alexis Sánchez och Héctor Bellerín gjorde varsitt mål inom loppet av en dryg halvtimme i andra och Londonlaget vann med 3–1.

Läs mer: Målfest för Milan i Europa-comeback