Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-23 20:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/max-svensson-lyfte-helsingborg-narmare-nytt-kontrakt/

Fotboll

Max Svensson lyfte Helsingborg närmare nytt kontrakt

Helsingborgs Max Svensson gör sitt andra mål mot Kalmar FF. Foto: Andreas Hillergren/TT

Under hela säsongen har anrika Helsingborg fått leva med krisrubriker. Nu ser skåningarna ut att ha tagit ett stort kliv mot allsvenskt spel nästa säsong.

– Jätteviktiga mål, säger 21-årige Max Svensson, som sänkte Kalmar med sina två mål.

TT Text

Den tidigare landslagsstjärnan Olof Mellberg tog över Helsingborg i början av september och uppdraget var givet: rädda nytt allsvenskt kontrakt.

Efter 2–0 hemma mot Kalmar är kanske uppdraget i hamn. Med fyra omgångar kvar att spela har HIF åtta poäng ner till Sundsvall på kvalplats och lika många poäng ner till nästjumbon Falkenberg (båda på 19 poäng). Jumbo är Eskilstuna på 15 poäng.

Mellberg firar dock inte kontrakt innan allt är klart.

– Nä, verkligen inte. Men otroligt viktiga poäng, säger han.

Kalmar är med sina 22 poäng fortfarande i allra högsta grad indraget i bottenstriden. Nu väntar en nyckelmatch för ett nytt kontrakt hemma mot jumbon Eskilstuna på söndag.

– Kan vi lyckas ta den segern har vi kommit en bra bit på vägen, säger Kalmartränaren Magnus Pehrsson.

Omgång 26 i allsvenskan förändrade dock inte utgångsläget så värst mycket för Kalmar.

– Det är klart att Sundsvall tog sin seger, men vi har lika många lag bakom oss. På det sättet handlar det om att samla kraft till Eskilstunamatchen.

Stor matchvinnare för Helsingborg blev den 21-årige mittfältaren Max Svensson. I den 63:e minuten stötte han in 1–0 på ett fint inlägg från Mamudu Moro och fem minuter senare kunde han promenera in 2–0 i öppet mål.

Då högg han på en chansartad nick centralt från Kalmarbacken Fidan Aliti och kunde med en läcker chipp grundlura en utrusande Lukas Hägg-Johansson i bortamålet.

– Jag kommer väldigt nära målvakten och tar jag ett avslut där tror jag att nästan att han räddar den. Så jag försöker bara ta en touch förbi honom, säger Svensson, som nu har gjort sju allsvenska mål den här säsongen.

Inte heller Svensson vill fira något allsvenskt kontrakt 2020 redan nu.

– Visst, det känns ju bra, men vi kan inte förlita oss på andra utan vi ska göra vårt, säger Svensson om tabelläget.

Den 21-årige mittfältaren fick beröm av tränaren Olof Mellberg. När den gamle storbacken tog över tränarskapet efter HIF-legendaren Henrik Larsson – som i sin tur tog över efter sparkade Per-Ola Ljung – var det landslagsuppehåll, men Svensson var en av spelarna som var kvar i Helsingborg.

– Då fick jag möjlighet att jobba mycket med honom. Vi var en liten grupp som kunde jobba mycket i detalj. Han har väldigt bra avslut med bra variation, säger Mellberg.

Han vill dock ta åt sig äran över Svenssons fina avslutsfötter.

– Där imponeras jag mest bara, men vi hade så klart lite träning med rörelsemönster och löpningar. Det var mer taktiskt. Var han ska sätta dit den får han bestämma själv, säger HIF-tränaren.

Läs mer: Marcus Danielsons panna bakom Djurgårdens seger