Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Mellberg ska få bort tjafset i BP

Han lyfte Fredrik Ljungberg i kragen under VM i Japan 2002. Nu lyfter han Brommapojkarna. Seger i söndagens bortamatch mot IFK Norrköping och BP är i final i Svenska cupen.

– Spelarna märker nog på mig att det är viktigt att vinna. Det kan smitta av sig, säger Olof Mellberg.

När Brommapojkarna på senhösten vann den avgörande matchen mot Vasalund och tog steget upp till superettan var Olof Mellberg förbjuden att leda laget. Då handlade det trots allt om rätt små rubriker.

Mellberg är van vid större än så.

Foto: Magnus HallgrenBilden från 2002 när Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg ryker ihop under en VM-träning i Japan i slutet av maj är en svensk fotbollsklassiker.

När DN visar upp den tittar Mellberg tittar ett bra tag på bilden från den svenska träningsanläggningen i Miyazaki.

– Det var inte så mycket positivt kring det där, säger Mellberg med ett något tveksamt skratt.

Han har alltid varit hett stoff men mycket hetare än så här har Mellberg knappast varit.

Förbundskapten Lars Lagerbäck upprepade att "nothing happened". Men reportrar och fotografer på plats såg den mörka blicken i spelarnas ögon.

– Ibland blir det fel, urskuldar sig Mellberg.

När kraftmätningen var över stannade Ljungberg kvar och skrev autografer till de japanska fansen, Mellberg lämnade plan utan ett ord.

Han är inte så mycket för att snacka om tiden i landslaget. Får man tid med Mellberg ska det handla om här och nu, det vill säga Brommapojkarna i Svenska cupen och i superettan 2017.

Men han pratar gärna om vinnarskallar.

– Med de resultat som vi haft har det varit väldigt harmoniskt. Det smäller och blir tjafs i bland men det är väldigt högt i tak. Jag har ganska bra tolerans för alla typer av människor, både var de kommer ifrån och hur de är.

Mellberg fick rött kort redan i sin fjärde match som BP-tränare i maj i fjol. När Umeå kvitterade till 1–1 i slutminuterna hemma på Grimsta blev det för mycket.

– Jag blev besviken när vi släppte in ett mål och kastade en vattenflaska i marken. Den lyckades få backspinn och det skvätte på linjedomaren som stod två, tre meter bakom mig. Det var mitt första röda kort, det är små marginaler. Det får man ta, blir det fel så blir det fel. Man får ta den smällen och gå vidare.

En häftig ordväxling fick honom avstängd i den viktiga avslutningsmatchen mot Vasalund.

– Det är klart att jag är engagerad. Det man arbetat med under veckan sätts på sin spets under matchdagen. Då vill man att det ska var för många störningsmoment. Det gäller att kunna hantera det, men det har gått bra tycker jag.

Trots röda kort och tillsägelser tycker Mellberg att han sköter sig bra.

– Jag försöker att lägga så mycket fokus som möjligt på oss. Vi har verkligen fokuserat på att inte tjafsa med motspelare och domare. Det gäller mig själv så klart, jag försöker att lägga så lite fokus på annat som möjligt. Det är vid några tillfällen med domarna som jag fått tillsägelser, men det har inte varit någon fara.

Som spelare var Mellbergs vinnarskalle i det närmaste oöverträffad.

– När man var spelare så visade det sig på plan. Nu handlar det mer om noggrannhet i förberedelser inför träningar, matcher och att analysera både motståndare och oss själva. De får nog känslan av att det här är viktigt.

Han tog över som lagkapten i landslaget efter Johan Mjällby och har också varit lagkapten i några av sina klubblag.

– Det var nog gnäll och tjafs ibland när jag var lagkapten, medger Mellberg.

I Brommapojkarna har han Gustaf Magnusson Sandberg som sin lagkapten.

– Det är inte så extremt viktigt för mig vem som bär lagkaptensbindeln. Det handlar om att hitta harmoni i gruppen, det är klart att man ger ett ansvar till den som får bära bindeln men det ska den personen klara av att ta och trivas med det. Sedan har vi många ledare i omklädningsrummet på andra sätt än "Gurra". Alla ska få ta plats och vara sig själva.

I fjol var Mellberg bara med om att förlora två tävlingsmatcher, mot Gefle i Svenska cupen och Luleå i division 1, båda på bortaplan.

Den här säsongen har han inlett med cupsegrar mot Helsingborg, Degerfors och Elfsborg och oavgjort mot Djurgården. Det ger Mellberg hopp både inför den svåra cupmatchen mot IFK Norrköping och seriepremiären borta mot Dalkurd 1 april.

– Får man inte framgång då ställs man på prov och det kommer att komma. Vi har fått otroligt mycket betalt för det sätt vi jobbar på, både när det gäller individuell och kollektiv utveckling. Det har varit häftigt att se vad man kan göra.

Att BP tagit sig ända fram till semifinal i cupen är något av en sensation.

– Vi kom i gång ganska tidigt och var väl förberedda för cupen. Vi går givetvis in för att vinna den här matchen också. Cupen ligger bra när det gäller att förbereda sig för säsongen, det alltid en annan nerv när det handlar om tävlingsmatcher. Kan man dessutom göra resultat och gå långt så ger det en extra boost.

Som spelare uttryckte han ofta sitt ointresse för fotboll vid sidan av plan, han ville inte prata fotboll med sina kompisar och han brydde sig inte om annat än sin egen roll.

BP har ju inte den supporterkulturen som andra lag har.

Nu har Mellberg vänt blad.

– Tidigare var mitt jobb bara att spela, nu är det annorlunda, det här är ett tidskrävande jobb. Jag lägger ned så mycket tid på scouting och allt annat. Dessutom inspireras jag av topplagen runt om i världen, det hänger ihop. Det är roligt och det är en förutsättning.

BP, som spelade allsvenskt 2014, är nu nykomlingar i superettan.

– Målsättningen är att kunna kika uppåt i stället för nedåt under den andra halvan av serien. Jag vet inte vilka lag som kommer ligga i topp men jag det är många lag som har betydligt större budgetar än BP. Vi har spelare som vi har försökt få inte men inte kunnat mäta oss ekonomiskt, det är andra klubbar i superettan som satsar betydligt hårdare ekonomiskt än vad vi gör.

Den nya läktaren på Grimsta IP står klar lagom till hemmapremiären mot Örgryte den 8 april. Frågan om Mellberg lyckas fylla den.

– BP har ju inte den supporterkulturen som andra lag har, det räcker nog inte bara att spela attraktiv fotboll men det känns som att det är något på gång.

Fakta. Mellbergs fina facit med BP

Svenska cupen 2017

Elfsborg 2–1, Degerfors 4–1, Djurgården 1–1, Helsingborg 3–0.

Division 1 norra 2016

Vasalund 3–0, Nyköping 1–0, Enskede 2–1, Carlstad 1–0, Akropolis 3–1, Forward 4–0, Umeå 3–0, Luleå 4–2, Västerås 1–1, Team TG 5–0, Sleipner 1–0, Piteå 3–1, Brage 3–1, Vasalund 1–1, Carlstad 2–2, Team TG 5–0, Nyköping 1–1, Enskede 1–1, Akropolis 2–1, Sleipner 2–1, Luleå 1–2, Brage 1–0, Umeå 1–1, Västerås 3–0, Forward 2–1, Piteå 2–0.

Svenska cupen 2016

Trelleborg 1–1, Gefle 2–4, Häcken 0–0.

Fakta. Olof Mellberg

Ålder: 39 år.

Född: Skagersvik, Gullspång.

Bor: Bromma.

Familj: Fru och två barn.

Klubbar som spelare: Degerfors, AIK, Racing Santander, Aston Villa, Juventus, Olympiakos, Villareal, FC Köpenhamn.

Landskamper/mål: 117/9.

Meriter: SM-guld 1998 med AIK, vinnare av grekiska superligan 2011, 2012 och cupen 2012 med Olympiakos.

Utmärkelser: Guldbollen 2003, årets back 2003, 2008, 2009, 2010, 2011 och 2012.

Aktuell: Tränar Brommapojkarna, nykomling i superettan som på söndag spelar semifinal i Svenska cupen mot IFK Norrköping.