Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/mellberg-tar-over-helsingborg/

Fotboll

Mellberg tar över Helsingborg

Olof Mellberg tar över tränarrodret i Helsingborg, efter Henrik Larssons avgång. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

Fansen skrämde bort Henrik Larsson. På sin 42-årsdag tar Olof Mellberg över som tränare för klassiska Helsingborgs IF och får i uppdrag att säkra det allsvenska kontraktet.

Det är få tränare som varit så eftertraktade som Olof Mellberg. Men efter succéåren i Brommapojkarna valde Mellberg att ligga lågt.

Det kan han inte längre.

För på tisdagseftermiddagen presenterades Mellberg som ny tränare för Helsingborgs IF och han kommer in i hetluften direkt.

När allsvenskan startar om på nytt efter EM-kvalmatcherna mot Färöarna och Norge väntar bortamatch mot serieledande Djurgården den 16 september.

– Helsingborg är en klubb med fantastisk historia och miljö. Det finns ett stort intresse i och runt klubben, säger Mellberg, som skrivit kontrakt till och med 2021, på klubbens hemsida.

Mellberg tar över efter gamle landslagskollegan Henrik Larsson som för två veckor sedan valde att lämna Helsingborg sedan han läst illasinnade kommentarer på sociala medier.

Den före detta landslagskaptenen, som spelade 117 landskamper 2000–2012 och varit proffs i fem olika länder, kommer till en klubb i kris.

Ekonomin är minst sagt svajig, målvakten Pär Hansson tvingades nyligen sluta på grund av en nackskada och lagkaptenen och landslagsbacken Andreas Granqvist, som tidigare i år lämnade dubbeljobbet som sportchef, har inte imponerat.

– Trots att man har en stökig tid bakom sig finns det mycket potential i klubben. Vi har en otroligt viktig avslutning av allsvenskan och det gäller verkligen att kraftsamla, både på och utanför planen. Sen kan vi jobba långsiktigt och det behöver vi göra tillsammans så jag hoppas att vi får stödet, säger Mellberg som under sex år spelade i landslaget tillsammans med Granqvist.

Helsingborg ligger på tionde plats och har fem poäng fler än Falkenberg som ligger på kvalplats.

– Olof är en tränare med ett modernt ledarskap och det känns oerhört inspirerande att ha honom hos oss. Vi är otroligt glada, säger klubbens ordförande Krister Azelius.

Mellberg gjorde succé när han tillsammans med Azrudin Valentic, som var den som drog det tyngsta lasset på träningarna, på två säsonger lyckades ta Brommapojkarna från division 1 till allsvenskan.

Mellberg visade sig vara en bra taktiker. Han fick Brommapojkarna, som rasat ur allsvenskan ned till division 1, att ha ett eget spel med både linjer och trygghet.

– Olof krävde oerhört mycket och var duktig på att skapa en spelmodell som BP använde konsekvent, det var hans största styrka. Gjorde en spelare inte som han skulle fick han höra det, Olof ställde höga krav på spelarna, säger Ola Danhard som var den som lockade Mellberg till BP. 

Trots att Mellberg, som inte hade utbildning fick dispens av Svenska fotbollförbundet att leda BP i allsvenskan, valde han i slutet av november 2017 att hoppa av som elittränare.

Mellberg pratade då om ”nya utmaningar”.

Det var kanske inte att träna sonen Johns pojklag i Brommapojkarna han tänkte på, men så blev det samtidigt som Mellberg gick utbildningen som ger honom rätten att leda vilket allsvenskt lag som helst.

I början av juni klev Mellberg ut på en något större arena när han tog på sig rollen som manager i danska Fremad Amager, ett lag i andraligan som i dag ligger på sjundeplats i serien med nio poäng på sju matcher, målskillnaden är 7–8. 

På tisdagen kunde han passa på att fira födelsedagen och det nya kontraktet. 

På onsdagen börjar allvaret.