Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Messi för mycket för Arsenal

Nu har Leo Messi gjort mål på Petr Cech också.
Nu har Leo Messi gjort mål på Petr Cech också. Foto: Frank Augstein/AP

Världens bästa lag hade fullt upp med Arsenal.

Men har man som Barcelona också världens bäste spelare brukar det gärna ändå ordna sig till slut.

Lionel Messi avgjorde åttondelsfinalen på Emirates med sina båda mål.

Barcelona har gått fram som en ångvält i både spanska ligan och Champions League, en och annan expert ser Luis Enriques skapelse som den bästa upplagan hittills och klubben reste till norra London som storfavorit, åtminstone storfavorit över två matcher.

Dessutom med det inte helt oviktiga mentala övertaget att ha slagit ut just Arsenal två gånger på senare år, i åttondelsfinalen 2010 och i kvartsfinalen året därpå.

Efter 2–0 i den rasande underhållande första matchen ska det till ett smärre under för att Barcelona ska släppa sitt övertag i returen hemma på Camp Nou.

Barcelona hade bollen, Barcelona hade de flesta chanserna, men om en och annan sista passning gått fram kunde någon av Arsenals hypersnabba kontringar ha gett resultat innan Messi slog till i andra halvlek. Alex Oxlade-Chamberlain fick en jättechans, men inte rejäl träff. I fritt läge sköt han mitt på Marc-André ter Stegen.

Försvarsmässigt imponerade Arsenal. När hände det senast att Barcelona inte hade ett avslut på mål under de första 45 minuterna? Men Luis Suárez borde ha fått sin nick från nära håll på – och i – mål kort före pausen.

Petr Cech sattes på rejält prov först direkt i andra, när Neymar vandrade inåt och sköt i steget, men målvakten parerade med en fot. Den prestationen överträffades med råge när ter Stegen fick ut högernäven på Olivier Girouds nick.

Chanserna avlöste varandra åt båda håll när båda lagen, med offensiv fotboll i sitt dna, gick för seger. Arsenal öste på desperat för ett mål – och då gick det som det gärna gör mot Barcelona. En blixtsnabb kontring och Neymar serverade Messi öppet mål i 72:a minuten.

Elva minuter senare prickade argentinaren in 2–0 på straff.