Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Messi hade det där lilla extra

Foto: Mikel Trigueros/Bildbyrån

Inblick. Att Lionel Messi på måndagskvällen erhöll Ballon d'or för femte gången var knappast överraskande. Men bakom smyger vapendragaren i Barcelona, Neymar.

Snart är den brasilianska stjärnan redo att ta över den tätplats som Messi och Cristiano Ronaldo abonnerat på senaste åtta åren.

Förra säsongen var ett enda långt segertåg för Barcelona. Finaltriumf i Champions League, liga- och cuptitlar. Ett segertåg orkestrerat av Messi, som tillsammans med Neymar och Luis Suarez under vårsäsongen bildade den häftigaste och effektivaste anfallstrio fotbollsvärlden skådat.

Samtidigt, i en annan del av Spanien, fortsatte Cristiano Ronaldo att leverera för Real Madrid. Men portugisens totalt 59 mål, varav 48 i La Liga, räckte inte för att manövrera förbi Barcelona i någon turnering.

De två senaste årens vinnare av Ballon d'or tvingades därför abdikera. En fullt rimlig utveckling.

Messi hade det där lilla extra, det där som gör en vinnare.

”Knatte”, ”Fnatte” och ”Tjatte” öste in mål för Barcelona, totalt 122 fullträffar under en säsong som innehöll strax under 60 tävlingsmatcher för trion.

Läs mer: Messi tog tillbaka Guldbollen

Och Messi var den ledande, med 43 mål och 18 assist i La Liga, 10 mål och 5 assist i Champions League, 5 mål och 4 assist i cupen.

Neymar smög bakom med totalt 39 mål under säsongen. Och Suarez, som kom igång först vid jultid, landade på 25 mål.

Tyskan Celia Sasic utsågs i augusti till årets spelare i Europa. Men i konkurrens med Carli Lloyd, USA, räckte hon av förklarliga skäl inte till i kampen om ”Fifa World Player of the Year”.

Lloyd vann VM. Hon gjorde tre mål i finalen mot Japan. Hon avgjorde även såväl åttondels- som kvarts- och semifinalerna från sin mittfältsposition. Utsågs till VM:s bästa spelare. Toppade skytteligan, tillsammans med Sasic.

USA:s 33-åriga lagkapten vann omröstningen ytterst välförtjänt.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.