Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

MFF:s kris överraskar inte Hamad: ”Finns anledningar”

Hammarbys Jiloan Hamad inför helgens match mellan Örebro och Hammarby.
Hammarbys Jiloan Hamad inför helgens match mellan Örebro och Hammarby. Foto: Johan Bernström/Bildbyrån

Jiloan Hamad är allsvenskans hetaste spelare. På onsdag kan han skjuta sin förra klubb Malmö FF i en än djupare kris.

– Vi har lite samma känsla i Hammarby nu som jag tog guld med MFF, säger han till Sydsvenskan.

Jiloan Hamad njuter av tillvaron. 27-åringen toppar allsvenskans poängliga med sex mål och fem framspelningar på åtta matcher. Vid vinst mot Malmö FF på onsdagskvällen har Hammarby hela sex poäng ner till tvåan AIK.

Varför är Hammarby så bra just nu?

– Vi har fått in bra vinnarskallar i laget, med ambitioner att nå högre höjder. Tidigare har många varit nöjda med att bara vara i Bajen. Sen har vi en bra tränare som drar nytta av spelarna, som tvistar till små saker som ger en stor effekt, säger Jiloan Hamad.

Han liknar årets Hammarby med de MFF-guldlag han var en del av 2010 och 2013.

– Jag känner igen mig till stor del, från stämningen i omklädningsrummet till det som händer på träningar. Precis som då har vi nu en trupp med en enorm konkurrenssituation. Ta Pa Dibba, som kan göra tre mål i en match och sitta på bänken i nästa. Men det är inga sura miner, alla är positiva och för att hjälpa laget.

Sin egen form förklarar Jiloan Hamad med en stor revanschlusta efter fjolåret, då ett hårt satsande Hammarby slutade på en nionde plats.

– Jag var inte nöjd alls. Jag var kanske mer dominant än nu i vår, men jag fick göra saker som inte var mina uppgifter. Jag var nere i backlinjen och fördelade boll, exempelvis. Nu har vi ett bättre fungerande lag och jag kan fokusera på att vara längre upp i plan.

Vad har du för roll på plan, egentligen?

– I en startelva står jag uppskriven som ytter, men det är nog fel. På riktigt har jag en fri roll, jag ska vandra in från kanten med uppdrag att läsa av spelet på sista tredjedelen. Där kan jag göra vad jag vill, så länge jag tar ansvar.

Vad säger du till dem som inte tror att Hammarby kommer hålla hela vägen?

– Att de har en felaktig bild av oss. Det handlar inte om att vi har sju vinster och en oavgjort hittills. Det handlar om sättet vi spelar på och kontrollerar matcherna. Vi skapar chanser hela tiden.

Onsdagens match mot Malmö FF blir förstås speciell för Jiloan Hamad, han kom till klubben som 17-åring 2008 och lämnade som lagkapten efter säsongen 2013.

– Det blir en tuff match. De är inte så nöjda med inledningen och har en ny tränare i Daniel (Andersson). MFF kommer vara revanschsuget och på tårna.

Jiloan Hamad hade Daniel Andersson som assisterande tränare i MFF under Rikard Norling, men har svårt att säga vad för typ av fotboll han förespråkar.

– Men jag har varit i klubbar som bytt tränare och fått en effekt av det. Det kanske inte beror på tränaren i sig, mer att många spelare vi vill visa upp sig.

Är du överraskad av krisen i Malmö FF?

– Både ja och nej. Till att börja med tycker jag det är synd. Jag var ändå i MFF länge, och även om jag inte är så tajt med klubben längre känner jag ändå starkt för supportrarna, de är lite jobbigt att se dem svettas så.

– Sen... med tanke på klubbens ekonomiska förutsättningar, så kan man inte säga att det är en skrämmande trupp MFF har. Spelarna som hämtats in känns inte riktigt Malmö. Tidigare har man haft otroliga spelare varje år, men det är inte känslan nu, så det finns anledningar till att det inte riktigt lyft för laget. Det är inte meningen att dissa MFF, men rekryteringsprocessen har kanske inte varit den bästa, där måste man nog rannsaka sig själva.

Om ni vinner på onsdag, skulle du avskriva MFF från guldet då?

– Nja, säsongen är lång, men det blir helt klart tufft för dem.

Innan matchen mot Malmö FF väntar dock en pirrig tisdagskväll för Jiloan Hamad. Den svenska VM-truppen ska presenteras och Hammarbyspelaren har inte gett upp hoppet om att få resa till Ryssland i sommar.

– Klart att jag hoppas. Det har känts bra under våren och jag är i form. Men det är en vinst att det bara snackas om det. Mitt huvudfokus är att ta Hammarby till den absoluta toppen.

Läs mer: Jiloan Hamad: Jag vet att många diskuterar om jag ska vara med i VM 

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.