Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

MFF:s nye dansk vill ha titel även i Sverige

Lasse Nielsen.
Lasse Nielsen. Foto: PETTER ARVIDSON

Han lämnade en ordinarie plats i Europa League-laget Gent för en klassisk svensk försäsong.

– För mig var det tid att pröva på något nytt, säger Malmö FF:s nye mittback Lasse Nielsen, 29.

Nu vill dansken tända MFF:s andra stjärna på bröstet.

Ordinarie i belgiska Gent, som stod inför slutspel i Europa League. Uttagen i den danska truppen som avslutade landslagssäsongen 2016. Då valde den Champions League-meriterade mittbacken Lasse Nielsen, 29, att skriva på för Malmö FF.

– Antingen skulle det ske något i vinter eller till sommaren. Det var tid för att prova på något nytt, säger Lasse Nielsen.

– För mig var det tid att pröva på något nytt. Det är det som är spännande med att få vara fotbollsspelare. Att få uppleva saker och spela på olika arenor och i olika ligor. Jag har aldrig ångrat att det blev Malmö.

Här kastades han rakt in i en klassisk svensk försäsong. Malmö föll i höstas mot Landskrona i Svenska cupen och har därmed inte fått spela några tävlingsmatcher inför den allsvenska premiären borta mot IFK Göteborg.

– Försäsongen har varit lång, men för mig har det varit bra. Jag har fått tid och matcher att komma in i laget, säger Nielsen, som skrev på för Malmö den 20 januari.

På borden i pressrummet i Swedbank stadion ligger det mängder av signerade Malmö FF-matchtröjor och ovanför klubbemblemet syns en guldstjärna. Försvarar Malmö sitt SM-guld från i fjol når klubben upp till 20 mästerskapstitlar totalt och får sätta dit en andra stjärna – som första svenska klubb.

– Jag har vunnit ligan i Belgien och i Danmark. Nu vill jag gärna vinna även i Sverige, säger dansken.

Vad vet du om allsvenskan?

– Där måste jag vara ärlig – jag vet inte mycket, säger han och skrattar.

– Jag har ju spelat i Gent med några från Sverige (Jacob Rinne, Erik Johansson, Emir Kujovic), men jag vet inte så mycket mer än att Malmö alltid är med i toppen och oftast har vunnit mästerskapet de senaste åren, säger Nielsen.

Den 29-årige dansken hade en fin period i Gent. Förutom ligaguld 2015 spelade Nielsen exempelvis samtliga åtta Champions League-matcher när den belgiska klubben nådde åttondelsfinal (åkte ut mot Wolfsburg) säsongen 2015–2016.

Många svenska utlandsproffs har på senare år har misslyckats i just Belgien – vad tror du att det beror på?

– Jag kan mest tala för mig själv och Gent, men det krävs inte många matcher där du spelar dåligt för att hamna utanför laget. Tränaren har ett system han vill spela och presterar du inte inom systemet hamnar du på bänken, säger Nielsen.

Fakta. Lasse Nielsen

Född: 8 januari 1988.

Familj: Sambon Nicole.

Nationalitet: Dansk.

Position: Mittback.

Seniorklubbar: Ålborg 2006–2014, Nijmegen 2014, Gent 2014–2017, Malmö FF 2017–.

Meriter: Belgiskt ligaguld med Gent 2014–2015, danskt ligaguld med Ålborg 2013–2014.

Landskamper/mål för Danmark, A-landslaget: 1/0. U21: 12/1. U20: 6/1. U19: 3/0.

Övrigt: Startade samtliga Champions League-matcher för Gent säsongen 2015–2016 när klubben gick vidare till åttondelsfinal. Startade i fyra av sex Europa League-gruppmatcher för Gent i höstas.