Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Militärrådet i Egypten anklagas för arenavåld

Egyptens värsta fotbollstragedi genom tiderna tog minst 74 människoliv på onsdagen. Nu beskylls militären och polisen för att inte ha gjort tillräckligt på arenan – och vissa anklagar till och med regeringen för att ligga bakom händelsen.
 

Slutsignalen ljöd. Sedan bröt den värsta fotbollskatastrofen i Egyptens historia ut.

Supportrar till båda lagen – segrande al Masry och bortalaget al Ahly från Kairo – stormade planen. Stenar, flaskor och bengaliska eldar kastades, fyrverkeriraketer avfyrades och människor knivhöggs.

När lugnet till slut lades sig över arenan i hamnstaden Port Said hade minst 74 människor mist livet och 248 skadats, enligt inrikesministeriet.

De flesta dödsoffren sägs ha trampats ihjäl av den panikslagna folkmassan och flera ska också ha ramlat ned från läktarsektioner.

Under torsdagen, dagen efter tragedin, riktades hård kritik mot säkerhetsstyrkorna på plats som många anser gjorde ytterst lite för att förhindra våldet.

En teori om hur tragedin kunde hända gäller al Ahlys ultras – den mest framstående delen av klubbens supportrar.

De ska ha varit bland de mest drivande i protesterna som för ett år sedan ledde till diktatorn Hosni Mubaraks fall, och flera ser onsdagens händelse som en hämnd för detta.

”De vill straffa och avrätta oss för vårt deltagande i revolutionen mot förtryck”, säger al Ahlys ultras-grupp i ett uttalande på torsdagen enligt AP.

Flera röster anklagade också det styrande militärrådet (SCAF) för att ligga bakom katastrofen.

”Poliserna är skurkar" och "ner, ner med militärstyret" var några av slagorden som ekade vid tågstationen i Kairo där tusentals al Ahly-supportrar samlats på torsdagen, skriver den egyptiska tidningen Ahram.

– Polisen höll sig medvetet borta från matchen för att öka våldet. Det är uppenbart att sammandrabbningen var arrangerad och att säkerhetsstyrkorna var med på det, för att rikta strålkastarna bort från revolutionen. Regeringen vill att folket ska fokusera på någonting annat, säger 21-åriga Mahmoud Hani, som förlorade flera vänner på arenan, till tidningen.

tv-bilder av händelsen kan man också se hur flera kravallpoliser står uppradade och tittar på utan att agera.

– Många bad gråtande om hjälp från polisen eller militären. De tillbringade nästan en timme utan skydd från armén eller militären – det resulterade i hemska skador på hundratals människor, säger Khalil Fahmy, Sky News korrespondent.

Säkerhetsvakter säger samtidigt, enligt Sky News, att de från regeringshåll har direktiv att inte ”angripa” mot civila. Detta efter att 40 personer dödades i november förra året i sammandrabbningar mellan demonstranter och polis.

Som en direkt reaktion avsattes den ena efter den andra personen på torsdagen.

Först avgick både polischefen i Port Said liksom stadens guvernör, uppger nyhetsbyrån AP.

Inrikesministern Mohammed Ibrahim sade att det berodde på att man misslyckats med att stävja våldet efter onsdagens match.

Och efter ett snabbinkallat krismöte i parlamentet meddelade premiärministern Kamal el-Ganzouri att man också hade upplöst hela det egyptiska fotbollsförbundets styrelse.

Styrelsemedlemmarna ska nu förhöras av åklagare angående våldsamheterna.

Frihets- och rättvisepartiet (FJP), som fick flest röster i de senaste parlamentsvalen, uttryckte sig på onsdagen mycket kritiskt mot det styrande militärrådet.

FJP, som är Muslimska brödraskapets politiska gren, skriver på sin hemsida att ”det som hände i den här matchen var inte bara supporterentusiasm som gick över styr, utan också en väsentlig del av en medveten plan för att tända stridslystnad, ursprungligen i syfte att driva in Egypten i nedåtgående krisspiral”

Man skriver vidare att händelsen kan kopplas ihop med de senaste dagarnas utveckling av organiserade rån av banker, postkontor och värdetransporter, som FJP menar samtliga har koppling till parlamentsvalen.

”… syftar helt säkert till att få processen med en fredlig övergång till en demokratisk att spåra ur”.

FJP skickar också en uppmaning till militärrådet:

”SCAF borde också undersöka inblandningen från polisen som, helt enkelt, kunde ha förhindrat den här katastrofen, men som i stället nöjde sig med att vara åskådare”.

Hittills har 47 personer gripits.