Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/miljardsatsning-pa-sakerhet-hermetiskt-forseglad-zon/

Fotboll

Miljardsatsning på säkerhet: ”Hermetiskt förseglad zon”

Poliser patrullerar strandpromenaden i Nice efter terrordådet 2016. Foto: Francois Mori/AP

NICE. Först en fotbollsfest med kärleksfull förbrödring. Sedan ett terrordåd som släckte över åttio liv och skadade ännu fler.

Sommaren 2016 satte djupa avtryck i Nice, där strandpromenaden byggts om för mångmiljonbelopp för att det som hände då inte ska kunna hända igen.

Tidig onsdag kväll i Nice och stadsbilden tas över av norska och franska fotbollssupportrar. Dags för VM:s första riktiga stormatch och stämningen är hög.

Utanför arenan står kusinerna Halla Stenungsen och Mari Haggholmen från Bergen och viftar med varsin flagga.

De är sådär glada. Farfar är framme vid luckan och försöker fixa nya biljetter och lyckas.

– Vi fick dem inte från norska fotbollsförbundet och kvinnan som skulle ge oss nya har redan gått in på stadion. Det duger inte, säger han.

Men tjejerna skiner upp och det har varit en fin dag.

– Det var fin stämning på väg hit. Vi höll upp flera fingrar för att visa hur mycket vi skulle vinna med, men fransmännen bara skrattade. De är snälla, säger Halla.

Tankarna går tillbaka till EM-sommaren 2016, då fotbollsfesterna avlöste varandra och mötet mellan England och Island i Nice stack ut i mängden.

Inte bara för att Island vann, utan för inramningen på arenan och förbrödringen mellan fans på stan. Horderna av engelska huliganer, som hemsökte mästerskapen kring millennieskiftet, kändes långt borta.

Men det fanns andra hotbilder och det var stort fokus på säkerheten under EM. Terrordåden i Paris i november 2015 hade skakat om hela Frankrike.

EM-sommaren för tre år sedan var karavaner av polisbilar med tjutande sirener i kvällsmörkret. Säkerhetskontroller och tungt beväpnade militärer överallt. En malande oro som alltid fanns där.

Men inget hände.

Portugal firade sitt första EM-guld efter att ha besegrat Frankrike på Stade de France i Paris den 10 juli. Och det var som om alla drog en suck av lättnad. Fyra dagar senare slog terrorn till i Nice.

Folk flockades på strandpromenaden Promenade des Anglais för att titta på fyrverkerier på Frankrikes nationaldag. 31-åriga Mohamed Lahouaiej Bouhlel var också där, men av helt andra orsaker.

Runt klockan 22.45 började han meja ner människor längs strandpromenaden med hjälp av en hyrd lastbil. Han körde zick-zack i nästan två kilometer innan polisen lyckades skjuta honom och få stopp på lastbilen precis när han hade passerat lyxhotellet Negresco.

Då hade klockan tickat fram mot 23. På mindre än femton minuter dödades 86 människor. Minst tio av dem var barn. Runt 200 personer fick vård för fysiska eller psykiska skador.

Händelsen fick myndigheterna att besluta om nyinvesteringar på motsvarande 2,5 miljarder kronor för att skärpa säkerheten. Mer videoövervakning, fler beväpnade poliser och ett pärlband av meterhöga stolpar ut mot vägbanan längs Promenade des Anglais.

Stolparna som skyddar strandpromenaden vid Promenade des Anglais i Nice. Foto: Lisa Edwinsson.

Borgmästaren i Nice Christian Estrosi förklarade att han ville skapa ”en hermetiskt förseglad zon” som sträckte sig hela längden av strandpromenaden på fyra kilometer.

Sveriges VM-trupp reste hit på onsdagen för att spela sin andra gruppspelsmatch mot Thailand på söndag. En fransk polis bor och reser med det svenska laget. Dessutom finns privata vakter och polis på och runt spelarhotellet.

Landslagets säkerhetschef Martin Fredman hade en dragning med VM-truppen under lägret i Båstad och sedan en till när laget anlände till Rennes. Signalerna är att läget är under kontroll.

– Hotbilden i landet är väldigt hög. I Europa är det bara Belgien som har en högre hotbild just nu. Men den återkoppling som vi har fått från underrättelsetjänsten är att det inte finns någon hotbild mot VM som sådant, säger han.

Källor: BBC, AFP, Le Figaro

Läs mer: VAR räddade franska fotbollsfesten