Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-06 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/miljonregn-over-svensk-fotboll-for-em-biljetten/

Fotboll

Miljonregn över svensk fotboll för EM-biljetten

Lagets glädje var stor över EM-biljetten. Den fixade mästerskapsplatsen klirrar också rejält i förbundets kassa. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Den säkrade EM-platsen gör att det klirrar till i Svenska fotbollförbundets kassa.

Bara en plats i slutspelet ger 100 miljoner kronor.

Och mer kan det bli.

TT Text

Fotbolls-VM i Ryssland blev en miljonsuccé. Med avancemanget till EM avklarat har svensk fotboll all anledning att jubla – igen.

Svenska fotbollförbundet får 9,25 miljoner euro, omkring 100 miljoner kronor. Det är en stor summa pengar som Europeiska fotbollsförbundet Uefa delar ut till samtliga 24 kvalificerade nationer.

Om förbundskapten Janne Andersson & kompani lyckas ta sig vidare från gruppspelet – precis som landslaget gjorde i Ryssland, där Sveriges äventyr tog slut med förlusten i kvartsfinalen mot England i Samara, väntar ytterligare klirr i kassan.

Varje seger och oavgjord match i gruppspelet ökar på prispengarna och om slutspelet – som är utspritt över tolv olika värdstäder – fortsätter längre än så väntar följande pengar: åttondelsfinal ger 21 miljoner, kvartsfinal 35, semifinal 54, finalförlust 75 och ett EM-guld betyder 107 miljoner kronor.

Guide: Allt om fotbolls-EM 2020 – datum, spelorter, klara lag