Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ministern-bisarrt-att-vilja-stoppa-matcher-for-rasism/

Fotboll

Ministern: Bisarrt att vilja stoppa matcher för rasism

Några fans filmades när de sjöng en rasistisk sång med referens till Milanspelaren Tiémoué Bakayoko. Foto: via www.imago-images.de

Milans sportdirektör Leonardo menar att onsdagens semifinal i Italienska cupen borde ha avbrutits på grund av rasismen från läktarna. 

– Bisarrt, menar inrikesministern Matteo Salvini.

Rätta artikel

Utanför arenan inför matchen mellan Lazio och Milan i Milano filmades fans som sjöng en rasistisk sång med referens till Milanspelaren Tiémoué Bakayoko, som de sjungit förut på läktarna: ”den här bananen är till Bakayoko”. 

Samma sång hördes inne på arenan, och Gazzetta dello Sport rapporterade att uppblåsbara bananer syntes på läktaren. Även Franck Kessié rapporteras ha utsatts.

– Reglerna för att gripa in och motverka arenarasismen finns. Man ska bara tillämpa dem. Nästa gång kommer vi att vara mer energiska. Vi kan inte utsättas mer för det vi utsattes för i onsdags kväll, sade Leonardo till Gazzetta dello Sport efter matchen, som Milan förlorade.

Nu kommenterar den högerpopulistiske vice statsministern och inrikesministern Matteo Salvini, även känd Milansupporter, uttalandet.

– Jag läste intervjun med Leonardo där han ville att matchen skulle brytas häromkvällen för någon ramsa från någon idiot. Ramsor från någon idiot upphör inte för att man bryter matcherna, däremot drabbas 99 procent av fansen som är välartade och respektfulla, säger ministern till Ansa.

”Apljud” från läktarna mot svarta spelare har hörts vid otaliga matcher i Italien, och det finns ett regelverk för att stoppa spelet om det förekommer.

– Som supporter, italienare och minister framstår det för mig som bisarrt att en ledare i en stor klubb som Milan yrkar på att matcher ska ställas in och skapar konflikter med domarna, säger Salvini.

Före matchen samlades en grupp Laziofans nära Piazzale Loreto – där fascistdiktatorn Benito Mussolinis kropp hängdes upp efter att han hade dödats av motståndsmän 1945 – och höll upp en banderoll med orden ”heder åt Benito Mussolini”. Det skedde dagen före det årliga firandet av Italiens befrielse från nazismen och fascismen.

Läs mer: Mario Balotelli – fotbollsspelaren som utmanar Italiens regering