Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 17:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/misstagen-som-inte-far-upprepas-mot-norge/

Fotboll

Misstagen som inte får upprepas mot Norge

Robin Olsen. Foto: Joel Marklund/Bildbyrån

Seger mot Norge och fotbollslandslaget tar ett stort kliv mot EM-slutspelet nästa sommar. Förbundskaptenen Janne Andersson och spelarna är överens inför söndagens kval på Friends: Gärna samma offensiv och utdelning som på Ullevål i vintras – men försvarsspelet får inte upprepas.

– Vi förväntar oss en bättre match från vår sida och ska inte släppa till tre mål, säger Albin Ekdal.

3–3-mötet i Oslo i mars fick Lars Lagerbäck, Norges svenske förbundskapten, att prata om ”fiktion” och ”öppna landskap”.

Han skakade på huvudet åt alla misstag.

Åskådare, tv-tittare, vänner av många mål och tvära kast gnuggade snarare händerna av förtjusning. Norskt 2–0 blev 2–3 som blev 3–3 genom kvitteringen i den sjätte tilläggsminuten. Lägg till Andreas Granqvists straffmiss, ett norskt självmål, skadan på Albin Ekdal, Alexander Isaks starka, matchavgörande inhopp och ett norskt offsidemål.

Johan Esk: Lagerbäck i Norge – ett exempel på en av idrottsvärldens logiska luckor 

Det hände grejor hela tiden. Lite för mycket, tyckte fler inblandade än Lagerbäck. Landslagsmålvakten Robin Olsen minns:

– Det var ingen bra insats, men samtidigt är det också ett styrkebesked att vi var nära att vinna matchen. Vi kom inte upp i nivå, ändå vände vi ett 0–2-underläge. Det var en av våra sämre insatser men vi kan ändå ta med oss mycket från den matchen.

Hur ser du på det kollektiva försvarsspelet på Ullevål, när ni kommer under hård press och hamnar i 0–2-underläge?

– Det var inte bra. Det har vi kollat på och det vet vi om. Och vi visste om hur det kunde bli inför matchen, men ändå blev det fel.

– Det är något vi får ta tag i redan från avspark.

Hur?

– Vi har förstått vad vi ska göra. Just hur de spelar första 10–15 minuterna är deras styrka. När de sätter tryck. Det kommer att hända i morgon också, men förhoppningsvis är vi bättre förberedda, säger Olsen.

Både Andreas Granqvist och Filip Helander hamnade i problem när Norge matade in bollar centralt. Att strypa tillflödet av inlägg och djupledsbollar ska hjälpa mittbackarna. Svenskt plus där: Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka.

– Han är väldigt bra och jag gläder mig att få spela med honom, säger Olsen som anar att det kan bli en liknande match på Friends arena, om än inte lika målrik.

– Norge är fysiskt starkt, spelar enkelt. De har många skickliga spelare individuellt. Men vi vill ha bollen, spela vårt spel. Det kommer att bli en tuff match, säkert lite som den i Oslo. Den här gången har vi en bättre gräsmatta och hoppas kunna rulla bollen lite bättre än då.

Lagkaptenen Andreas Granqvist påpekar också vikten av att det inte får se ut defensivt som det gjorde i matchinledningen i mars.

– Vi var lite slarviga defensivt men skapade många chanser framåt. Kan vi slipa på det defensiva och fortsätta skapa chanser framåt tror jag att vi har bra förutsättningar, säger han.

Läs mer: ”Spøk” och rock’n’roll då Lagerbäck mötte pressen

Norge kommer direkt från 2–0 mot Malta i Oslo. Båda målen hade upphov i långa inkast.

– Det gäller att vi har en uppställning hur vi ska agera mot långa inkast och det har fungerat väldigt bra hittills i kvalet och i mästerskapet innan dess.

– Det är inget som kommer att överraska oss. Det gäller att vara först in i duellerna och vara beredd på löpningarna som kommer, säger Granqvist.