Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-18 19:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/mittbacken-bengtsson-visade-vagen-for-mff/

Fotboll

Mittbacken Bengtsson visade vägen för MFF

Bild 1 av 2
Foto: Andreas Hillergren/TT
Bild 2 av 2 Rasmus Bengtsson.
Foto: Bildbyrån

Försvarsgeneralen Rasmus Bengtsson har blivit en målmaskin för Malmö FF.

När skåningarna vann med klara 3–0 hemma mot Zrinjski satte mittbacken sitt tredje raka mål i Europa League-kvalet.

– Men jag är inte jättesäker på om det var jag som gjorde mål, säger 33-åringen.

TT Text

I februari spelade Malmö FF 16-delsfinal i Europa League, men blev där utslaget av den slutliga titelvinnaren Chelsea.

Nu jagar skåningarna sitt femte gruppspel ute i Europa på 2010-talet och efter övertygande 3–0 hemma mot bosniska Zrinjski i det första mötet av den tredje kvalomgången till Europa League står MFF med åtminstone en fot i ett avgörande playoff. Returen på bortaplan avgörs på torsdag nästa vecka.

– Det är långt ifrån över. Jag har själv spelat i Europa där vi har börjat borta och avslutat hemma och där vi har förlorat första mötet, men sedan kommit hem och gjort både 2–0 och 3–0. Vi ska åka ner och vinna där nere – det är inställningen vi måste ha, säger mittbacken Rasmus Bengtsson.

Försvarsgeneralen Bengtsson har hittat kommit in i ett målstim för Malmö i kvalet. Förra veckan avgjorde 33-åringen dubbelmötet med Domzale med sitt 3–2-mål på Stadion. Veckan innan hade han nätat även mot slovenerna (2–2) på bortaplan.

Mot Zrinjski skickade Bengtsson in sitt tredje raka Europamål i den 36:e minuten när han fick läget i en tilltrasslad situation på MFF:s sjunde hörna.

– Jag är inte jättesäker på om det var jag som gjorde målet. Både jag och (Jo Inge) Berget sparkade och nickade på allt som rörde sig, kändes det som. Till slut fick vi in bollen tillsammans kanske, säger Bengtsson med ett leende.

Islossningen offensivt kom i den andra halvleken. Först skickade dansken Anders Christiansen in 2–0 i den 66:e minuten och åtta minuter senare fastställde landsmannen Søren Rieks hemmasegern till 3–0.

– Vi ska inte tro att vi är klara. Vi ska inte gå in med inställningen att vi är vidare. Vi måste vara fokuserade och göra jobbet färdigt. Det är fortfarande 90 minuter kvar, säger Christiansen.

Bosniska Zrinjski, som i förra omgången slog ut nederländska Utrecht (3–2 sammanlagt), uppträdde som väntat oerhört defensivt. Endast en gång lyckades bortalaget hota hemmamålvakten Johan Dahlin, men anfallaren Miljan Govedarica sköt över i friläge.

– Vi är lite heta på gröten, men Johan är snabbt ute och de missar. Det var väl den chansen de hade. 3–0 är ett bra resultat, säger Bengtsson.

Avancerar MFF vidare väntar vinnaren i mötet mellan Bnei Yehuda (Israel) och Neftci Baku (Azerbajdzjan), i ett avgörande playoff om en plats i Europa League-gruppspelet. Där är det knapp fördel för israelerna efter 2–2 i Azerbajdzjan i det första mötet.