Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-15 23:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/mkhitaryan-missar-europa-league-final-av-sakerhetsskal/

Fotboll

Mchitarjan missar Europa League-final – av säkerhetsskäl

Henrich Mchitarjan följer inte med till Baku. Klubben är oroad för spelarens säkerhet. Foto: Maria Jose Segovia

Arsenals Henrich Mchitarjan kommer inte till spel i Europa League-finalen den 29 maj mot Chelsea, meddelar klubben. Bakgrunden: Mchitarjan är armenier och finalen spelas i Azerbajdzjan, ett land i konflikt med Armenien.

Enligt Arsenal kan inte Uefa garantera spelarens säkerhet.

Arsenal skriver på sin hemsida:

”Vi har undersökt alla möjligheter för Micki att vara en del av truppen men efter att ha diskuterat det här med Micki och hans familj så har vi gemensamt tagit beslutet att han inte kommer att resa med gruppen.”

Mchitarjan deltog inte i Arsenals första gruppspelsmatch i Azerbajdzjan på grund av säkerhetsläget. Armenien och Azerbajdzjan är i konflikt över regionen Nagorno-Karabach.

Men Mchitarjan har sedan dess spelat i 11 av Arsenals 14 Europa League-matcher, fler än någon annan av lagets mittfältare, och gjort tre assist.

Klubben sökte Uefas garantier för att spelaren skulle vara i säkerhet i Baku och kunna delta i finalen. Något klubben enligt The Guardian inte fått. 

Arsenals pressmeddelande nämner inte specifikt att Uefa sagt nej till garantier – klubben skriver ”Vi har skrivit till Uefa och uttryckt vår djupa oro över situationen” – men så kan antas vara fallet.

Mchitarjan skriver själv på Instagram: 

”Det är en match man inte får chans att spela särskilt ofta och jag erkänner att det smärtar mig oerhört att missa den.”

Mchitarjan gjorde mål för Manchester United i Europa League-finalen i Stockholm för två år sedan.

Azerbajdzjans idrottsminister sade nyligen att det inte skulle bli några problem om Mchitarjan valde att spela finalen. Men Arsenal och spelaren väljer alltså att ta det säkra före det osäkra. Mchitarjan kommer att vara med i uppladdningen och sedan heja på laget från London.