Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 08:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/muamer-tankovic-ingen-annan-tranare-har-fatt-mig-att-njuta-sahar/

Fotboll

Muamer Tankovic: Ingen annan tränare har fått mig att njuta såhär

Muamer Tankovic jublar efter sitt 2-1-mål mot Sundsvall tidigare under säsongen. Foto: TT

Han är i delad skytteligaledning med Djurgårdens Mohamed Buya Turay inför sista omgången i allsvenskan. 

En förklaring till Muamer Tankovics målglada säsong stavas glädjen på fotbollsplan. 

– Varje match har varit rolig i år, säger Hammarby-yttern.

Han gjorde inga mål under sin första säsong i Hammarby. Sju mål under sin andra. Och i år har Muamer Tankovic chansen att vinna skytteligan inför sista omgången i herrarnas fotbollsallsvenska.  

– Det är ett bra pris och det är klart att det vore roligt att få det. Samtidigt tävlar jag inte mot någon annan, utan mot mig själv. Jag vill bara bli bättre och bättre. Hittills är jag nöjd och nu ska jag avsluta på topp, säger 24-åringen.

Tankovic har hittills noterats för 14 mål och dessutom har yttern svarat för sju framspelningar, vilket gör att han också toppar poängligan i allsvenskan. Och just poängproduktionen är något som Tankovic menar att han utvecklat under sin tid i Hammarby. Inför sista omgången säger 24-åringen att nyckeln till skytteligatiteln är att fokusera på sitt eget spel. 

– Om jag börjar kolla på Buya Turay och att han har gjort lika många mål som mig, då kommer jag att förlora min koncentration och mitt fokus, säger han. 

Tankovic kom till Hammarby under hösten 2017, då Hammarby slutade nia i allsvenskan. Starten var tuff för Tankovic som fick något av en revansch under fjolårssäsongen då han bland annat utsågs till ”Årets nykomling” vid Allsvenskans stora pris. 

En förklaring till Tankovics utveckling är tränaren Stefan Billborns anfallsinriktade filosofi, som under årets säsong gjort att Hammarby slagit det allsvenska målrekordet (laget har gjort 71 mål) sedan serien utökades till 16 lag 2008. 

– Jag kan inte tänka på någon annan tränare som fått mig att njuta så här, säger Tankovic. 

– Vi har spelat en fin och utvecklande fotboll. Dessutom har jag gjort många poäng och det har bara varit roligt helt enkelt. Varje match har varit rolig i år. 

Tränaren Billborn säger att det är Tankovics egna motivation som fått honom att ta steg framåt i utvecklingen. Dessutom menar Bajens tränare att vänsterbacken Dennis Widgren haft stort inflytande. 

– Det är Tankovic som har tagit tag i det, säger Billborn och fortsätter:

– Han har en större förståelse för hur han ska sätta sig i ytor som är fördelaktiga för honom. Sedan tror jag att Dennis Widgren är en stor förklaring och jag tror inte att man tar det i beaktning tillräckligt mycket. Jag tycker att han är jättebra och som passningsspelare är han enorm, han är laglojal och jag tror att det är enorm del i ”Mujos” utveckling. 

Hammarby spelar sin sista match mot Häcken under lördagen med avspark 13:00. Bajen har fortfarande chans på guldet, men då krävs att Djurgården förlorar mot IFK Norrköping samtidigt som Hammarby vinner med fler mål än Malmö FF i den sista omgången.