Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 10:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/nedflyttningar-oroar-hamren/

SPORT

Nedflyttningar oroar Hamrén

Att så få svenska landslagsspelare tillhör toppligor bekymrar förbundskapten Hamrén.
Att så få svenska landslagsspelare tillhör toppligor bekymrar förbundskapten Hamrén. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fem av elva spelare som startade i höstens VM-kvalmatcher har den här säsongen åkt ur de högsta fotbollsligorna i Europa med sina klubblag.
”Det är ju inte bra, givetvis”, säger förbundskaptenen Erik Hamrén, som oroas av situationen.

Zlatan Ibrahimovic kunde i helgen fira sin elfte ligatitel på 13 år, men annars är det tunnsått med spelare som konkurrerar om att få lyfta bucklor ute i Europa i det svenska herrlandslaget. I stället har flera av landslagets startspelare åkt hiss nedåt i seriesystemen. Mittbackarna Mikael Antonsson (Bologna) och Per Nilsson (Nürnberg) har åkt ur Serie A respektive Bundesliga, och i England blev Martin Olsson och Johan Elmander (båda Norwich), samt Alexander Kacaniklic (Fulham) degraderade från Premier League.

– Självklart kunde det vara en bättre situation. Jag vill ju, som jag sagt tidigare, ha så många individuellt skickliga spelare som möjligt och det får man om man spelar i bra ligor mot bra motstånd i så bra lag som möjligt, säger Erik Hamrén.

Antonsson, Nilsson och Elmander finns ändå med i den trupp som Hamrén på tisdagen presenterade till landskamperna mot Danmark (Köpenhamn, 28 maj) och Belgien (Solna, 1 juni), och Kacaniklic och Olsson hade varit aktuella om de inte varit skadade. Men i framtiden kan situationen påverka deras chanser till landslagsspel – om de inte byter klubb.

– Som förbundskapten uppmanar jag ingenting sådant, utan det måste varje spelare ta beslut om själva utifrån sin situation. Självklart är det svårare om man inte spelar i en högstaliga, men det beror också på hur etablerad du är, hur man har presterat i landslaget. Det kommer säkert hända en hel del i sommar. Jag hoppas det kommer hända en hel del, säger Hamrén.

Ytterbacken Mattias Johansson (Alkmaar) gör debut i A-landslagssammanhang, och mittfältaren Sebastian Eriksson (Cagliari) får även han chansen i Hamréns trupp. Däremot saknas på nytt West Bromwichs mittback Jonas Olsson.

– I det fallet så känner ju jag Jonas styrkor, plus och minus, väldigt väl. Han var med i diskussionen här också, men i det fallet så känner jag Rasmus (Bengtsson) lite mindre och tar chansen att titta på honom. Det innebär inte att Jonas inte är aktuell i höst, men jag valde Rasmus den här gången, säger Hamrén.

Inga spelare från allsvenskan kunde tas ut den här gången, på grund av att den svenska ligan spelas samma datum som landskamperna. Något som inte stört förbundskaptenen nämnvärt.

– Önskan var så stark från Sef (Svensk Elitfotboll) att få lägga allsvenska matcher när vi har landskamper och jag tycker att man kan bjussa på det när önskan är så stark. I januari är vår önskan stark att få ta med spelare (till landslagsturnéer). Man får välja sina strider och även om mitt jobb är att se till landslagets bästa så ska jag också se till svensk fotbolls bästa, säger Hamrén.