Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Norden samarbetar mot matchfixning

Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix/TT

De nordiska länderna samlar sig i kampen mot matchfixning. En gemensam organisation ska hjälpa till att stävja fusket med uppgjorda matcher.

Matchfixning jämförs inte sällan med dopning och ses som stort hot mot idrottens trovärdighet. Medan antidopningen har internationella organ saknas dessa när det gäller att bekämpa matchfixning. Det vill Riksidrottsförbundet ändra på.

Vid de nordiska riksidrottsförbundens möte på Färöarna beslutades att tillsätta en grupp som ska arbeta med att inrätta en nordisk antimatchfixningsorganisation. Målet är att den ska vara på plats när de åtta länderna träffas igen i Stockholm om ett år

– Det här sänder en tydlig signal om hur viktig vi tycker att kampen mot matchfixning är, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Precis som dopningen är matchfixningsproblemet gränslöst. Kriminella nätverk gör upp matcher både i sitt eget land och i andra. Europas mest kända gruppering, den så kallade Sapinaligan med kopplingar i Asien, utgick från Tyskland men opererade i ett stort antal länder. Den norska matchfixningsskandalen 2012 styrdes av en liga från Sverige.

Björn Eriksson säger att ett exempel på vad samarbetet kan leda fram till är att en idrottare som stängs av i ett land för matchfixning även ska bli det i övriga nordiska länder. Riksidrottsbasen tillägger att det bästa för kampen mot matchfixning vore en internationell organisation likt Wada, den internationella antidopningsbyrån.

– Men i stället för att vänta på att en sådan ska bli till tycker vi att vi kan börja i andra änden och skapa en i Norden. Förhoppningsvis kan den växa och fler länder ansluta sig, säger Eriksson.

Svensk idrott har på senare tid vidtagit en rad åtgärder i kampen mot matchfixning. Maxstraffet för den som gör sig skyldig till matchfixning har höjts till tio års avstängning. RF har en samordnare mot matchfixning, Johan Claesson, som bland annat reser runt i landet och utbildar och informerar. Det finns också en visselblåsarfunktion, dit den som misstänker uppgjord match kan höra av sig. Samtidigt har inom polisen skapats en avdelning som under kommissarie Fredrik Gårdares ledning arbetar med idrottsrelaterad brottslighet.

Exakt hur arbetet med den nya nordiska organisationen ska bedrivas kommer länderna nu gemensamt se över.

Läs mer. DN Granskar matchfixning