Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/nordkorea-stoppade-fotbollsspelare-i-italiensk-tv/

SPORT

Nordkorea stoppade fotbollsspelare i italiensk tv

Han Kwang-Song.
Han Kwang-Song. Foto: Corrado Lannino/Ansa via AP/TT

19-årige Han Kwang-Song är en fotbollsanfallare från Nordkorea som gör succé i Italien. Men när han skulle vara med i direktsänd tv dök han aldrig upp. Enligt La Stampa stoppades spelaren i sista stund av regimen.

Han Kwang-Song blev i våras den förste nordkoreanen att göra mål i Serie A. Men hans tillvaro som fotbollsproffs är inte som andras, vilket händelserna i söndags blev exempel på.

19-åringen, som är utlånad av Serie A-klubben Cagliari till Perugia i Serie B, skulle vara med som gäst i Domenica Sportiva, söndagskvällens sportmagasin i public service-kanalen Rai. Men i stället satt Perugias ordförande Massimiliano Santopadre ensam i programmet med en tom stol bredvid sig.

– Han är 19 år och det kändes inte rätt för honom att komma hit. Han behöver fortfarande utvecklas utanför planen, sade ordföranden.

Men nu säger han till La Stampa att den verkliga orsaken var en annan.

Han Kwang-Song satt redo på ett hotellrum i Milano att åka till tv-studion när det kom ett telefonsamtal från ett icke specificerat ministerium i Nordkorea, och spelaren fick order om att inte vara med i programmet. Om han inte lydde skulle han skickas hem till Nordkorea. Han grät när han fick beskedet.

– Han är rädd, säger Santopadre till La Stampa.

Klubbordföranden säger att de som ringde enbart ville prata med Han Kwang-Song och inte gick att förhandla med. Eftersom den politiska situationen är så spänd har alla fotbollsspelare förbjudits att delta i tv, säger han.

Samtidigt som landets diktator Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump har trappat upp konflikten mellan de två kärnvapenländerna, har Han Kwang-Song gjort succé i Serie B.

I april gjorde han Cagliaris andra mål i en förlustmatch mot Torino i Serie A, och skrev på för klubben till 2022.

Utlånad till Serie B-ledande Perugia har han gjort fem mål på de första sex matcherna i höst, och europeiska storklubbar som Arsenal, Manchester City, Liverpool, Juventus och Ajax lär vara intresserade av honom.

Han Kwang-Song, född i Pyongyang, har varit i Italien i tre år. Han skickades tillsammans med tio landsmän av det nordkoreanska förbundet till just Perugia för att utbildas, efter att en delegation med italienska politiker, däribland högerpopulistiska Lega Nords premiärministerkandidat Matteo Salvini, gjorde ett kontroversiellt besök i landet 2014.

En annan som var med på den resan var senatorn Antonio Razzi, som menar att Kim Jong-Un är ett fan av italiensk fotboll.

– Följer han italiensk fotboll? Självklart, han vet allt som Serie A och NBA-basket, har Razzi sagt till Gazzetta dello Sport.

Nordkorea har också på senare tid satsat på fotboll.

– Vi tränar våra ungdomar för att bli skickligare spelare än till och med Lionel Messi, sade Yu He, tränare för International School of Pyongyang Football, enligt Marca förra året.

Men de nordkoreanska spelarna är inte okontroversiella i Italien. Han Kwang-Song blev i våras föremål för en parlamentarisk utfrågning. Ledamöter undrade om spelarkontrakten kan bryta mot de sanktioner som Nordkorea på grund av sitt kärnvapenprogram är föremål för.

Enligt människorättsorganisationer får de kanske tiotusentals nordkoreaner som arbetar utomlands bara behålla en liten del av sin lön. Pengarna som de skickar till hemlandet är en viktig källa för utländsk valuta för regimen.

Cagliari garanterar att Han Kwang-Song får lön på reguljärt sätt från klubben. Han får mat och logi och en månadslön på motsvarande ungefär 11.500 kronor, skriver Il Post.

Ämnen i artikeln

Nordkorea
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt