Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-23 18:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/novakovic-varnar-for-hemmafansen-de-skot-raketer-och-smallare-hela-natten/

Fotboll

Novakovic varnar för hemmafansen: ”De sköt raketer och smällare hela natten”

Nebojsa Novakovic firar efter att han gjort ett bejublat mål mot Barcelona i Champions League. AIK-legendaren minns klubbens framfart 1999. Nu börjar klubben en ny resa mot turneringen. Foto: Lars Epstein

Ararat-Armenia FC låter som en lätt match i kvalet till Champions League.

AIK-legendaren Nebojsa Novakovic vet att det inte är lätt att åka till Armenien och vinna.

– Supportrar sköt raketer och smällare hela natten utanför hotellet, de försökte verkligen få oss att göra ett dåligt resultat, säger Novakovic om mötet med Shirak 2015.

Allsvenskan är inne i en intensiv period. För AIK:s del är förlusten mot IFK Norrköping och det oavgjorda resultatet mot Malmö FF poängförluster som är smärtsamma i kampen om SM-guldet.

Nebojsa Novakovic, som spelade fem säsonger i AIK och dessutom under flera år varit assisterande tränare till Rikard Norling, tycker att det är dags för spelare att kliva fram.

– Under en kort tid får du verkligen möjligheten att göra avtryck, att visa hur bra du är som fotbollsspelare. Eller så förlorar du första mötet med Ararat-Armenia, allt är slut och 2019 blir ett år som ingen kommer ihåg.

Det var Novakovic som hösten 1999 sköt AIK vidare till det penningstinna gruppspelet i Champions League.

Vägen dit förgylldes av Novakovics bästa tid som fotbollsspelare.

AIK gick in i kvalets andra omgång och mötte Dnepr Transmasj Mogiljev och tog sig vidare med totalt 3–0.

– Vi vann med 1–0 på bortaplan. Det är svårt att scouta de här lagen oavsett hur mycket man försöker. Det är ovisst och man känner sig osäker även om man ska vinna en sådan match.

I mötet med grekiska AEK Aten slog AIK ur underläge. 

AIK kämpade till sig 0–0 borta.

– Det var jättevarmt, nästan 40 grader, minns Novakovic.

Nebojsa Novakovic jublar efter sitt mål mot AEK Aten. Foto: Tommy Pedersen/XP

Hemma på Råsunda slog Novakovic till – med vänsterfoten. En ytterskruv fick bollen att vrida sig bort från Ilias Atmatzidis och in vid målvaktens högra stolpe.

”Målen med vänstern är alltid de snyggaste”, kommenterade Novakovic dagen efter i DN.

– Det var lättare att gå in till en sådan match när ingen förväntar sig en vinst, konstaterar Novakovic. Det målet var mitt enda utanför straffområdet med vänstern. 

Målet öppnade penningporten till Champions League och Novakovic karaktäriserar målet som sitt allra viktigaste i karriären.

– Det var första gången jag kände mig riktigt viktig i AIK. Jag hade gjort mål i derbymatcher tidigare men det här var en större och viktigare match.

Det finns en klassisk kvällstidningsbild på Novakovic när han ligger i ett badkar med en fet cigarr i munnen och badar i pengar.

– Det var första gången jag fick betalt för att ställa upp, det var en kaxig bild, säger Novakovic med ett leende. 

Men det var målet mot Barcelona, med spelare som Luis Figo, Xavi, Patrick Kluivert, Jari Litmanen och bröderna de Boer i laget, som fick störst uppmärksamhet.

Med en väl avvägd lobb från 20 meter lyckades Novakovic få bollen i en bana över målvakten Rudolfus Hesp och via ribban in i mål.

– Vi var det sista laget som pressade Barcelona, jag tror vi hade bollen en minut på deras planhalva. 

Matchklockan på Råsunda stod på 71 minuter och 37 sekunder och AIK såg ut att ta sin första trepoängare i Champions League.

– Jag ser bollen gå in, publiken som jublar och ville själv bara springa hem för att se målet på tv. Jag bodde ganska nära och trodde att jag skulle hinna.

Novakovic blev målskytt mot Barcelona. Foto: Lars Epstein

Efter en omdiskuterad domarinsats av fransmannen Alain Sars vände Barcelona i slutminuterna och vann med 2–1.

Hösten 1999 var Novakovic 35 år och det var också hans bästa tid som fotbollsspelare.

– Jag var tacksam att ha Stuart Baxter som tränare vid min sena ålder. Han fick mig att känna mig som nummer ett. Jag gillade att ha krav på mig. Stuart gav mig det självförtroende som jag behövde. 

20 år senare är AIK tack vare SM-guldet 2018 tillbaka på ruta ett i Champions League. Senaste gången AIK kvalade var 2010 efter guldet 2009.

– Det är väldigt lång tid, konstaterar Novakovic. Om man ska vara ett storlag måste man vara med nästan varje år. Man ska ha ett lag som fem år i rad spelar Champions League och Europa League. Att vara i Champions League en gång var för lite även om det var ett minne för resten av livet. 

Efter tisdagens bortamatch väntar returen på Friends arena den 17 juli. Vid seger väntar Valur Reykjavik, Island, eller Maribor, Slovenien, 23-24 juli med returer 30-31 juli.

I dag är 54-årige Novakovic tränare för AIK:s samarbetsklubb Vasalund i division 1, klubben Novakovic kom till när han 1991 lämnade ett krigsdrabbat Bosnien.

2015 var han assisterande tränare när AIK ställdes mot Shirak i Europa League-kvalet. Den gången besegrade svenskarna det armeniska motståndet, trots raketskjutningar, med 4–0 (2–0 både hemma och borta).

Läs mer: AIK förlorade mot Ararat efter mardrömsstarten