Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Nu får Zidane visa vad han går för

Zinedine Zidane på nya tränarjobbet i Real Madrid.
Zinedine Zidane på nya tränarjobbet i Real Madrid. Foto: Gerard Julien/AFP

Han må ha spelarna med sig, men räcker tränarmeriterna för att göra Zinedine Zidane till en frälsare i Real Madrid.

Ett första svar kommer i lördagens ligamatch mot Deportivo La Coruña.

Den förre franske storstjärnan spelade fem år och avslutade sin spelarkarriär i Real Madrid. I måndags fick han uppdraget att ta över efter Rafael Benítez, som fick sparken efter sju månader. Efter tre förluster i november sattes ryktesspridningen igång om att Benítez skulle få sparken. Benítez var inte spelarnas val när han efterträdde Carlo Ancelotti och det sades att han hade svårt att tygla stjärnorna.

När Zidane presenterades i måndags sade han att han var redo för utmaningen, var motiverad och exalterad att få träna ”världens bästa lag”.

– Det kommer att bli en svår utmaning, men jag är redo. Det enda jag vill är att vinna troféer med det här laget, sade han enligt Reals webbplats.

Spanska medier har ställt sig något tveksamma till Zidanes förmåga och kallar utnämningen för ”en riskfylld operation”.

I de två sista träningarna inför debuten har Zidane haft fullt manskap, 23 spelare, på träningarna sedan kaptenen Sergio Ramos återvänt till träning. Vid fredagens pressträff sade Zidane, enligt Reuters, att spelarna var ”glada och jobbade hårt”.

– De vill ändra på några saker och det jobbade vi på under träningen, sade han.

Zidane sade vid sin första pressträff att han tänkte satsa på anfallstrion Cristiano Ronaldo, Gareth Bale och Karim Benzema i varje match.

– Det är tanken, sade han.

På fredagen sade Zidane att så länge han är kvar som tränare kommer inte Ronaldo lämna Real Madrid.

– Han är oflyttbar, han är Madrids själ. Han kommer att spela på kanten och jag kommer inte att ge honom så många instruktioner. Det enda jag vill är att han ska vara glad och nöjd.

Real Madrid har ett bra facit mot Deportivo La Coruña, har inte förlorat mot dem på sex år och inte på hemmaplan sedan 2004. Och hemma på Santiago Bernabéu har man gjort 25 mål i de fyra senaste matcherna.

Det är dock ett starkare Deportivo än på mycket länge som kommer på besök – bara tre förluster i ligan den här säsongen och man har tagit poäng både mot Barcelona och Atlético Madrid.

Fakta. Zinedine Zidane

Född: 23 juni 1972 i Marseille.
Klubbar som spelare: Cannes 1988–91, Bordeaux 1991–96, Juventus 1996–2001, Real Madrid 2001–06.
Klubbar som tränare: Assisterande Real Madrid 2013–14, Real Madrid Castilla (klubben reservlag) 2014–16, Real Madrid, 4 januari 2016–.
Landskamper: 108 (31 mål).
Meriter: VM-guld 1998, silver 2006. Champions League-mästare 2002. Utsedd till världens bäste spelare 1998, 2000, 2003. Guldbollen 1998.
Övrigt: Utvisad i VM-finalen 2006 sedan han skallat italienaren Marco Materazzi.