Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Ny studie: Nicka är lika farligt som att boxas

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS/Bildbyrån

En ny studie från England visar att fotbollsspelare och boxare lider av samma problem. 

Allvarliga skador på hjärnan till följd av upprepade smällar mot huvudet. 

– Spelarna har samma sjukliga förändringar som boxarna, säger forskaren Dr Helen Ling enligt The Telegraph. 

Att boxning med slag mot huvudet är farligt vet de flesta om. Men nu visar en ny studie av Dr Helen Ling från Londons universitet att samma skador och men som boxare får, de får också fotbollsspelare då de ofta nickar bollen. Exempelvis drabbas fotbollsspelare, precis som boxare tidigare av demens än den genomsnittliga befolkningen, visar studien. 

Teorin är framtagen genom att forskare genomfört obduktioner av hjärnan från fem tidigare professionella fotbollsspelare samt en amatör. Då upptäcktes kronisk traumatisk encefalopati (CTE) som uppkommer till följd av upprepade slag mot huvudet, vilket kan leda till demens. Spelarna hade utvecklat demens vid runt 65-års ålder vilket är tio år tidigare än snittet för de som drabbas av den obotliga sjukdomen.

– Spelarna hade samma sjukliga förändring som boxarna, säger Dr Helen Ling enligt The Telegraph

Nu när studien pekar på riskerna med att nicka är nästa steg att ta reda på hur vanligt det är med demens bland pensionerade fotbollsspelare menar Dr Helen Ling. Enligt studien ska risken att drabbas för kronisk traumatisk encefalopati vara runt tolv procent högre än bland resten av befolkningen. 

– Om vi kan visa att riskerna är större än för normalbefolkningen måste vi hitta sätt att införa förebyggande åtgärder, säger Ling. 

FA:s chef för medicin Dr Charlotte Cowie välkomnar den nya studien, och menar att den är nödvändig.

– FA har bestämts sig för att stödja forskningen och kommer också se till att den är oberoende och grundligt genomfördm så att alla kan vara säkra på resultatet när ytterligare information kommer, säger Cowie. 

Läs mer: Ny studie: Hjärnan fungerar annorlunda hos unga duktiga fotbollsspelare.