Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ny-styrelse-i-aiks-aktiebolag-gors-pa-ett-fientligt-satt/

Fotboll

Ny styrelse i AIK:s aktiebolag ”Görs på ett fientligt sätt”

Bild 1 av 2 AIK:s träningsanläggning Karlberg.
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån
Bild 2 av 2 Per Bystedt, stor aktieägare i AIK, får inte förnyat förtroende som ordförande i AIK Fotboll AB.
Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

De mindre aktieägarna blir utan representant när AIK Fotbollsförening på torsdagskvällen kommer att rösta för en speglad styrelse i AIK Fotboll AB.

– Det görs på ett fientligt sätt och det sänder tråkiga signaler, jag tror inte att det är så bra för det framtida samarbetet, säger Gustaf Eriksson, minoritetsaktieägare i mästarklubben. 

Rätta artikel

På AIK Fotbollsförenings årsmöte 5 mars valde medlemmarna att rösta för ”att årsmötet anmodar AIK FF:s representant att på AFAB:s bolagsstämma föreslå och rösta för en styrelse i AFAB bestående av samma ordförande, styrelseledamöter och eventuellt suppleanter som vid given tidpunkt är fallet i AIK FF” 

I klartext innebär det att Joen Averstad, som sitter i AIK FF:s styrelse, kommer att ha med sig den så kallade ”gyllene aktien”. 

En aktie som ger Fotbollsföreningen möjlighet att rösta för att de som sitter i Fotbollsföreningens styrelse också ska sitta i aktiebolagets styrelse.

– Det är naturligtvis en väldigt negativ signal, speciellt på det sätt som det görs på. Minoritetsaktieägarna har ju tidigare uppmuntrat till att spegla styrelser då vi har haft någon representant för minoritetsaktieägarna och haft insyn och det har funnits ett samförstånd, säger Gustaf Eriksson. 

Per Bystedt, som representerat de mindre aktieägarna och varit ordförande i bolaget, och Faje Gani kan inte räkna med att få fortsatt förtroende i aktiebolaget styrelse.

– Det har pumpats in nästan 130 miljoner kronor ifrån minoritetsägarna som vid flertalet tillfällen räddat klubbens existens, den dörren stängs ju lite nu. Det blir svårt att först stänga ute någon på ett ganska tråkigt sätt och sedan komma med mössan i hand och vilja ha nya pengar, säger Eriksson.

Eriksson anser att beslutet att utestänga de mindre aktieägarna är dåligt för aktiebolaget.

– Det handlar om vilken nivå man vill hålla på företaget, om man ska vara rumsren och följa rekommendationen för svensk bolagsstyrning. Det är inget lagkrav, snarare en kvalitetsstämpel. 

Robert Falck, nyvald ordförande i AIK Fotbollsförening, ser fram emot torsdagskvällens stämma.

– Det beslut som medlemmarna fattade på årsmötet, att det ska vara en helt speglad styrelse, ska genomföras, konstaterar Falck.