Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Ny svensk metod ska minska knäskadorna

Foto: Bildbyrån
Kvinnliga fotbollsspelares knäskador kan minskas med 77 procent. Det visar en studie gjord vid Uppsala universitet.

– Vi har hittat en modell för att reducera risken för knäskador hos flickor, säger forskaren Liisa Byberg som svarat för undersökningen tillsammans med läkaren Ashkan Kiani.

Lite beroende på hur man räknar så löper kvinnliga fotbollsspelare tre till sex gånger så stor risk att drabbas av knäskador än män. Visst finns anatomiska skillnader, men Liisa Byberg talar också om olika rörelsemönster.

– Om man generaliserar kan man säga att flickor belastar knäna annorlunda. De går ofta in i tacklingar med raka knän och eftersom många är lite kobenta riskerar de att landa illa efter ett upphopp, säger hon.

Programmet som Uppsalaforskarna utvecklat syftar till att bygga upp muskulaturen runt knät och på baksidan av låren. Spelarna får ett fempunktsprogram att följa som innehåller uppvärmning, styrketräning, balansövningar, muskelaktivering och rörelser för att förbättra stabiliteten i bålen. Minst lika viktigt är emellertid att spelarna lär sig ett nytt rörelsemönster.

– Det går till exempel att öva på att landa på rätt sätt efter ett upphopp, säger Liisa Byberg.

Metoden har givit resultat. Bland de 777 unga spelare som ingick i studien konstaterades tre knäskador, varav en som uppstod utan föregående närkamp. I kontrollgruppen, som bestod av 729 spelare, rapporterades 13 knäskador, varav hela 10 uppstod utan föregående närkamp.

Kopparberg/Göteborgs Johanna Almgren är en av de svenska landslagsspelare som haft stora problem med knäna. Hon skadade korsbanden som 15-åring, och 2006 tvingades hon till ett två års långt uppehåll på grund av en ny knäskada. Hon har aldrig tänkt på rörelsemönstrets betydelse och ser därför positivt på Uppsalaforskarnas rön.

– Det här bör spridas ute i klubbarna. Det är ju allmänt känt att vi skadar knäna mer än killarna, säger hon.

Själv kommer Johanna Almgren att få leva med sviterna av sina skador även när karriären är över.

– Jag måste träna mina knän hela mitt liv för att kunna leva normalt. Jag känner direkt när jag fuskar. Då får jag ont.

De har skadat korsbandet

Kristina Wiklund, Sunnanå.
Daniela Chamoun, Hammarby
Sarah Storck, LdB FC
Sara Fröjdfeldt, KIF Örebro
Andrea Comaneci, Hammarby
Leena Puranen, Hammarby
Christina Örntoft, LdB FC
Hedvig Lindahl, Linköping FC
Hanna Ljungberg, Umeå IK
Johanna Frisk, Umeå IK
Maja Krantz, Linköping FC
Annica Svensson, Hammarby
Josefine Öqvist, Linköping FC
Caroline Jönsson, Ldb FC
Elin Sandgren, QBIK

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.