Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 05:30

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/odilon-saljs-till-brugge-storsta-forsaljningen-i-hammarbys-historia/

Fotboll

Odilon säljs till Brügge: ”Största försäljningen i Hammarbys historia”

Kossounou Odilon säljs till belgiska Club Brügge – den största spelarförsäljningen i Hammarbys historia. Foto: Nils Petter Nilsson / TT

Mittbacken Kossounou Odilon lämnar Hammarby för Club Brügge.

Det rör sig om den största spelarförsäljningen i Hammarbys historia skriver den fotbollsallsvenska klubben på sin hemsida.  

Rätta artikel

Enligt SportExpressens uppgifter kommer Hammarby inkassera en bra bit över 30 miljoner kronor. Dessutom kan diverse prestationsbaserade bonusar falla ut vilket gör att affären kan landa på över 40 miljoner kronor. 

– Jag har sett att det har spekulerats, säger Hammarbys sportchef Jesper Jansson till DN, men vill inte nämna en övergångssumma. 

Han beskriver Odilon som en komplett mittback.

– Han har det mesta, det visar också den här affären på och den potentialen han har. Han är stark, snabb, har två bra fötter och är bra i huvudspelet, säger Jansson. 

18-årige Odilon ansluter till den belgiska storklubben i sommar och Jansson är lite tudelad kring försäljningen även om den kommer inbringa en stor ekonomisk vinst. 

– När man har ett sådant guldkorn vill man behålla och fortsätta utveckla honom något år till, vilket kanske hade gått i de bästa av världar. Nu går han vidare vilket blir ett väldigt snabbt men också ett bra steg till belgiska ligan. 

– Men den här affären gör kanske att vi i framtiden kan behålla spelare något år extra och följa med utvecklingen en bit. Vi kan vara mer långsiktiga, värva spelare, bygga organisationer och utöka kompetensen i klubben. 

Jesper Jansson menar att dialogen med Club Brügge varit god. 

– Den har varit väldigt bra och de har uppträtt väldigt professionellt. De kontaktade oss tidigt och det har varit en rak kommunikation. Vi var egentligen inte inställda på att sälja så här snabbt utan då skulle något exceptionellt till. Men det har varit en väldigt bra dialog, inte minst för att de har en bra plan för Odilon också. Det har varit viktigt för oss, säger Jansson.

Redan 2016 scoutades spelaren från Elfenbenskusten av Stockholmsklubben i samband med att Gothia Cup spelades i Göteborg. 

Då sa Hammarbys chefsscout Mikael Hjelmberg till Fotbolldirekt.se:

– Vi tror att det är en guldklimp vi har hittat. Sedan finns det mycket jobb kvar att göra, men han har alla förutsättningar för att gå långt. Hade han varit ett år äldre är jag helt övertygad om att han hade varit konkurrenskraftig i ett allsvenskt lag redan nu.

Jesper Jansson säger att Hammarby bjöd upp honom då och att klubben har behållit kontakten med Odilon sedan dess.

– Rent krasst har han ju varit signerad sedan januari men jag tror både han och vi sett på honom som en Hammarbyspelare betydligt längre tid än så. Han har varit uppe i tremånadersperioder fem sex gånger, säger Jesper Jansson.

Läs mer: Sälja spelare är allt viktigare för allsvenska klubbarna