Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Ökad säkerhet kring landslaget under EM:Har haft folk som klivit in i vår buss

Kosovare Asllani vill ha högre säkerhet kring damlandslaget: En nivå i att vara professionell.
Kosovare Asllani vill ha högre säkerhet kring damlandslaget: En nivå i att vara professionell. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

En säkerhetsansvarig ska följa den svenska EM-truppen hack i häl i Nederländerna.

Säkerheten kring damlandslaget har höjts, bland annat efter önskemål från spelarna.

– Vi har haft situationer där folk har klivit in i vår buss. Det är inte okej, säger stjärnan Kosovare Asllani.

När hon bodde i Paris drabbades den franska huvudstaden av två terrorattentat. Och i nya hemstaden Manchester, där Kosovare Asllani är proffs i Manchester City, är invånarna fortfarande skakade efter bombdådet på en konsert i maj.

Inför OS i fjol sade Asllani till DN att hon börjat fundera mer på säkerheten. De tankarna har hon nu tagit med sig till landslaget.

Inför sommarens EM kritiserar fotbollsstjärnan säkerheten kring spelarna.

– Jag tycker att man ska ha säkerhet omkring sig och jag har pushat lite för landslaget kring den delen, säger hon när DN träffar henne i Göteborg.

– Vi är ju i väg på olika matcher och ibland har vi ingen säkerhet med oss. Ser man till exempel på USA:s damlandslag så har de ett stort pådrag. Men vi har haft situationer där folk har klivit in i vår buss. Det är inte okej.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att säkerheten är något som vi måste prioritera. Och det tror jag att landslaget har tagit till sig. Nu ska vi ha en säkerhetsansvarig med oss till EM.

Är det första gången?

– Nej, men vi har inte haft det kontinuerligt, säger Asllani.

– Men det är en nivå i att vara professionell. Alla herrlag har säkerhet. Varför ska inte vi ha det? Det är ett steg i rätt riktning för att visa att vi är på den nivån.

Kosovare Asllani berättar att hon har lämnat in ett önskemål om ökad säkerhet inför EM. Det tycker landslagschefen Marika Domanski Lyfors är bra, men menar samtidigt att säkerhetstänket alltid har funnits där.

– Vi hade även en säkerhetsansvarig med oss på hemmaplan i EM 2013, säger Domanski Lyfors.

– Men sen har det varit lite olika beroende på hur säkerhetstänket har varit kring olika mästerskap. Men i dessa tider känns det som en bra lösning att ta med en säkerhetsansvarig, precis som på herrsidan och i U21.

Bussincidenten som Asllani nämner känner landslagschefen inte igen.

– Nej. Men det kan handla om personer som kommer nära och kanske vill ha någon autograf.

Den säkerhetsperson som följer med till EM ska bland annat hålla i säkerhetsdialogen med Uefa (Europeiska fotbollförbundet).

– Vi har inte haft någon som rest med oss på samma sätt tidigare, men nu bedömer vi att det ska vara så under EM, säger Domanski Lyfors.

Snackar ni mycket säkerhet i truppen?

– Nej, vi pratar inte så mycket om det. Det ska bara finnas där, och man ska känna sig trygg.