Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-27 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/om-barn-i-aik-drabbats-ska-vi-gora-allt-for-att-stodja-dem/

SPORT

”Om barn i AIK drabbats ska vi göra allt för att stödja dem”

När AIK fick veta att en tränare som tidigare varit engagerad inom fotbollen anklagades för grov våldtäkt mot barn kontaktade klubben polisen.

– Vi vill gärna veta om det är spelare i AIK som är drabbade men polisen lämnar inte ut någonting, det är sekretess, säger Leif Karlsson, sportchef för ungdomsfotbollen.

Det är en mörk historia som rullas upp i Solna tingsrätt. Mannen som döms till åtta års fängelse för grov våldtäkt mot barn har under flera år varit ledare för ungdomslag inom AIK.

– Om det går så vill vi gärna veta om det är barn i AIK som drabbats. I så fall ska vi göra allt för att stödja dem. Vi har inte fått några indikationer, och hoppas och tror, att det inte är så, säger Karlsson. Den information vi har utan att ha insyn i polisutredningen är att det inte är det, men vi vet inte säkert.

När rättegången inleddes fick AIK veta att den man som stod åtalad för grov våldtäkt mot barn också är en person som varit ledare i AIK, mannen har inte varit anställd men haft uppdrag i klubben under ett flertal år.

Den dömde har också varit engagerad i den nattfotboll AIK bedriver.

– Risken är alltid att det blir rubriker som 'AIK-tränare dömd för våldtäkt'. Han har ju varit verksam inom skolan under många år, men det är lätt att det blir AIK som blir kopplingen, säger Karlsson.

AIK arbetar hårt för att minimera riskerna för att barn ska bli utsatta för både sexuellt utnyttjande, mobbning och utanförskap.

– Vi har en lång rad åtgärder som vi gör när vi engagerar en tränare. Vi tittar bland annat på belastningsregistret, går igenom AIK Stilen och har utbildningar. Ändå kan det hända. Vi kan aldrig garantera oavsett hur noga vi arbetar med frågan.

Leif Karlsson menar att alla ledare inom klubben är väl förtrogna med den så kallade AIK Stilen.

– I uppdraget som ledare ligger att se till att barnen rätt prioriteras i alla sammanhang och att skapa trygga miljöer för dem inom idrotten. Men det händer tyvärr saker inom idrotten som inte borde hända.

Karlsson vill lyfta det känsliga ämnet om utnyttjande av barn till en högre nivå.

– Vi vill att alla som jobbar med barn och ungdomar, till exempel Riksidrottsförbundet, specialidrottsförbunden och alla klubbar tar uppdraget vi har på så stort allvar att man verkligen diskuterar det öppet.

Som huvudansvarig för AIK:s ungdomslag är Leif Karlsson väl medveten om att det blir rubriker när en ledare är under polisutredning eller döms i en rättegång.

– Varje gång det händer någonting kommer diskussionen i gång. Men så dör den igen, den lever aldrig vidare. Vi vill så långt som möjligt säkerställa vår verksamhet och att andra klubbar säkerställer sin verksamhet så att vi minimerar sådana här händelser i framtiden.

AIK har kontakt med bland annat Bris och Treskablinoll, ett icke vinstdrivande företag som arbetar för att ge alla barn den trygghet de har rätt till, för att bli ännu bättre på att ta hand om barn och ungdomar.

– Vi är inte superexperter men jag tror att alla goda krafter tillsammans kan göra något väldigt mycket bättre, tillsammans blir man starkare. Jag vill ha en öppen och transparant diskussion. Som klubb är AIK beredd att vara med i det arbetet och göra skillnad, säger Karlsson.

AIK har lagt ut information om domen samt klubbens förebyggande arbete på sin hemsida.

Ämnen i artikeln

AIK Fotboll
Fotboll

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt