Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Orange inramning ska ta Nederländerna till final

Nederländska fans under kvartsfinalen mot Sverige.
Nederländska fans under kvartsfinalen mot Sverige. Foto: Daniel Mihailescu/AFP

ENSCHEDE. Torsdagskvällens EM–semifinal mellan värdnationen Nederländerna och England kommer att bli en publikfest, oavsett utgång. FC Twentes arena i Enschede är utsåld. Innebär 30.000 åskådare och läktare som kommer att bölja i orange.

Enschede är en välmående stad med cirka 160.000 invånare, belägen i den östra delen av Nederländerna. Så nära Tyskland att delar av stadsgränsen också är nationsgräns.

Under veckan har staden smyckats i orange. I butikerna inne i centrum har personalen blåst upp mängder med ballonger i orange som sedan hängts upp utefter husväggarna.

Fyra raka segrar i EM–turneringen har plötsligt gett nederländsk damfotboll ett ansikte. Och nu känner många doften av en eventuell final på söndag. En final som också kommer att spelas i Enschede.

Att damfotbollen levt på undantag i Nederländerna är ett faktum. Facktidningen Voetbal International hade visserligen Vivianne Miedema, Jackie Groenen, Shanice van de Sanden och Jill Roord på omslaget inför turneringen. Men man tvingades bläddra förbi många och långa artiklar om herrfotboll innan man på sidan 78 hittade en skrivning om dam–EM.

Ligan har låg konkurrenskraft, ur ett internationellt perspektiv. Därför har det tagit lång tid för landslaget att nå en hygglig internationell nivå.

Det var först 2009 som Nederländerna för första gången kvalade in till ett stort mästerskap, EM–slutspelet i Finland.

Då var Manon Melis den stora, och egentligen enda stjärnan. Melis som sedan 2007 hade öst in mål i damallsvenskan för LdB Malmö. Hon var då ett av endast två utlandsproffs i truppen.

Nederländerna nådde semifinal i EM–turneringen 2009 vilket blev en signal, som gav damfotbollen i Nederländerna större bredd. Nya talanger kom fram. Talanger som snabbt såg möjligheten att utvecklas vidare i utländska klubbar.

Damallsvenskan var en sådan anhalt. Mandy van den Berg gjorde tre säsonger i Vittsjö innan hon gick till engelska Reading, Danielle van de Donk en säsong i Göteborg, målvakten Loes Geurts två säsonger i Vittsjö och tre i Göteborg innan hon gick till PSG, och Lieke Martens gjorde två säsonger i Göteborg och två i Rosengård innan hon strax innan EM skrev kontrakt med Barcelona.

I år innehåller den nederländska EM–truppen 13 utlandsproffs. Och det är en starkt bidragande orsak till att laget är i semifinal. Spelarna har härdats i tuff konkurrens i bra ligor.

Det ledde till att Nederländerna för två år sedan för första gången kvalade in till ett VM–slutspel, gick till åttondelsfinal. Och nu är man i EM–semifinal.

Vid presskonferensen dagen innan match pratade förbundskaptenen Sarina Wiegman om en tänkt matchbild där Nederländerna vill bromsa det höga engelska tempot, där man vill äga bollen i så hög utsträckning som möjligt kombinerat med ett vårdat passningsspel.

Wiegman har varit taktiskt skicklig genom hela turneringen. Trots ett aningen trögt försvar, där mittbackarna inte alltid är helt bekväma med sidledsförflyttningar, har man bara släppt in ett mål.

Nu är det Jodie Taylor som ska hållas i strama tyglar, engelskan som gjort mål i varje match hon spelat i turneringen, totalt fem på tre matcher.

Offensivt är Nederländerna mycket giftigt, med Lieke Martens och Shanice van de Sanden på varsin kant, med Vivianne Miedema som toppforward, och med Jackie Groenen, Danielle van de Donk och Sherida Spitse som fyller på från mittfältet.

Semifinalen mot England är helt öppen. Nederländerna vill nå en stor final för första gången. Och de vill ha revansch för semifinalnederlaget mot England för åtta år sedan, en match som avgjordes först i slutet av förlängningen.

England, som tog VM–brons för två år sedan, siktar mot första stora titeln. England har två förlorade EM–finaler tidigare, 1984 mot Sverige och 2009 mot Tyskland.

Läs mer: Englands måldrottning Taylor: ”Inget ska stoppa oss”