Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 07:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ostersund-nekas-elitlicens/

Sport

Östersund får inte elitlicens för spel i allsvenskan

Foto: Per Danielsson/TT

Östersunds FK beviljas inte elitlicens, uppger Svenska fotbollförbundet. 

ÖFK meddelar att klubben tänker överklaga ”med nya bevis”.

Står beslutet om nekad licens fast kommer Östersund att förlora sin allsvenska plats.

Förbundets elitlicenskommitté har slagit fast att Östersund ”inte uppfyller elitlicenskriteriet ekonomiska förutsättningar för fortsatt drift under hela nästkommande år”.

– Vi har gjort en helhetsbedömning där vi kommit fram till att inte bevilja Östersund elitlicens. Beslutet baseras bland annat på Östersunds just nu ekonomiskt prekära situation och den som har varit, säger licensnämndens ordförande Richard Johnsson till DN. 

– Det är många osäkra faktorer som ska falla på plats för att det här ska gå vägen och vi ser det som uppenbart orealistiskt.

Vilka är dessa osäkra faktorer?

– Det är inget jag vill kommentera.

Östersund kommer att överklaga beslutet till överklagandenämnden, berättar klubbens pressansvarige Niclas Lidström för DN. 

– Vi kommer lägga fram nya bevis som vi tycker visar att vi har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att spela i allsvenskan nästa år, säger han.

ÖFK är besvikna på beslutet och hade förväntat sig en annan utgång.

– Det är klart att beslutet inte är bra och inte något vi är nöjda med, säger Lidström. 

Östersund har under hösten haft stora problem med ekonomin, och haft svårt att betala skatteskulder och löner till de anställda. Klubben har bland annat försökt sälja aktier för att komma ur det pressade läget.

– Ekonomin är fortsatt ansträngd och vi behöver få in mer pengar, säger Lidström. 

– Vi har jobbat och jobbar fortfarande dag och natt för att lösa våra bekymmer och få in de pengar vi behöver. Det är många som arbetar stenhårt och om vi inte trodde att det går att lösa våra bekymmer skulle vi inte jobba så hårt som vi gör.

Om ÖFK inte beviljas elitlicens av överklagandenämnden flyttas laget ner till superettan. Detta bekräftar Lars Helmersson, som är tävlingschef på Svenska fotbollförbundet, för DN. Han berättar också att Brage, som förlorade det allsvenska kvalet mot Kalmar FF, kommer att erbjudas platsen i allsvenskan. 

Läs mer: Brage kan ta över ÖFK:s allsvenska plats: ”Vi är mogna om det skulle bli så”

Parallellt med att ÖFK har haft ekonomiska problem har en rättsprocess pågått mot bland andra den förre ordföranden Daniel Kindberg för grov ekonomisk brottslighet med syfte att slussa pengar till klubben. Han dömdes till fängelse i tingsrätten.

Östersund anmäldes även på grund av de ekonomiska oegentligheterna som Kindberg dömts för, men anmälningarna lades ner på grund av preskriptionstid.