Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 18:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/ostersund-utreds-av-fifa-for-forsaljningen-av-ghoddos/

Fotboll

Östersund utreds av Fifa för försäljningen av Ghoddos

Saman Ghoddos såg ut att lämna Östersunds FK för spanska Huesca, men så blev inte fallet. Foto: Robert Henriksson/TT

Internationella fotbollsförbundet bedriver en utredning mot Östersunds FK efter en anmälan av den spanska klubben Huesca. Fallet rör Saman Ghoddos övergång, som aldrig blev av.

Östersund vill inte på något sätt kommentera uppgiften att man är föremål för en utredning av Fifa, men detta bekräftas av förbundet.

– Jag kan bekräfta att Fifa bedriver en utredning mot Östersunds FK, att den rör spelaren Saman Ghoddos och att det är den spanska klubben SD Huesca som gjort en anmälan, säger Hans Hultman, presschef på Fifa.

Det var i augusti i fjol som det kom uppgifter om att Ghoddos efter succén med Östersunds FK var klar för Huesca, nykomlingen som slutade näst sist i La Liga. Den spanske agenten Quique Pina lade ut en bild på nätet av sig själv tillsammans med Ghoddos och skrev: ”Klar för Huesca”. På bilden såg det också ut som att Ghoddos, på plats i Spanien, skrev under ett papper.

Men Östersunds dåvarande ordförande och starke man Daniel Kindberg gick direkt ut och dementerade övergången och sade att stjärnspelaren inte skulle till den spanska klubben.

Bara några dagar senare blev Ghoddos klar för franska Ligue 1-klubben Amiens. Något Huesca inte gillade. 

Hans Hultman säger sig inte kunna kommentera detaljerna i den spanska klubbens anmälan.

– Jag kan säga att det just nu pågår en utredning och att den berör såväl Östersund, Huesca som Amiens, säger Hultman.

Från Östersunds håll vill man inte kommentera uppgifterna över huvud taget.

– ÖFK som förening har inga kommentarer till de uppgifter som du har ställt frågan om, skriver klubbens presschef Niclas Lidström i ett sms till DN.

Klubben vill heller inte kommentera det faktum att Östersunds Elitfotboll AB i sin årsredovisning för 2018 berättar att man är inblandat i flera tvister som kan komma att kosta pengar.

Under punkten ”Risker och riskhantering” står det:

”Däremot ska nämnas att bolaget är part i ett antal tvister, där digniteten av de krav som framställs på bolaget är i den storleksordningen att ett fullt ut negativt utfall skulle ha en påfallande effekt på verksamheten.”

Om denna skrivning rör tvisten med Huesca är oklart.

Huesca har i sin tur under det senaste året utretts för matchfixning. I fjol anmäldes en av lagets matcher i andradivisionen efter att spelbolag anmält mycket stora insatser på matcher bland annat i Asien. I förra månaden togs klubbens ordförande Agustín Lasaosa till förhör i samband med en större polisrazzia, där en lång rad spelare greps.

Läs mer: Rättegång mot Daniel Kindberg i höst