Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Över 50 000 biljetter sålda till VM-kvalet

Många vill se matchen mot Italien.
Många vill se matchen mot Italien. Other: Niklas Larsson/Bildbyrån

Svenska fotbollförbundet kanske kan stryka rekordsiffran 49.967.

Just nu är 50.026 biljetter sålda till lördagens VM-kvalmatch – och om alla kommer till mötet med Luxemburg sätts ett nytt publikrekord för landskamper på Friends arena.

49.646 åskådare såg träningsmatchen mot Argentina 2013. Under samma år var 49.766 på plats i Sveriges playoff-retur mot Portugal. Ytterligare 201 närvarade när Friends arena invigdes med 4–2-mötet med England – där Zlatan Ibrahimovic stod för samtliga fullträffar – den 14 november 2012.

Totalt lockade matchen mot England 49.967 åskådare.

Ett publikrekord som har stått sig i nästan fem år, men som nu kan överträffas.

För i och med VM-kvalet mot Luxemburg ser det ut som att en ny siffra kommer att toppa listan över rekordpublik på Friends arena: 50.026 biljetter är sålda till mötet med Luxemburg.

”Nu gäller det också att alla beger sig till matchen på lördag. När vi summerar lördagens publiksiffra är det nämligen närvarande åskådare som gäller”, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till förbundets webbplats.

Läs mer: Ihållande regn väntas över Friends – beslut om tak ännu inte fattat

Anfallaren John Guidetti:

– Helt fantastiskt. Helt underbart. Det är coolt att få vara med om att slå publikrekord och att vi gör det mot ett land som Luxemburg är ju helt otroligt, säger han.

– Det är inspiration för oss. Vi vet hur viktig matchen är och nu har vi inget att skylla på – vi har verkligen stödet. Det är fantastiskt.

– Jag har aldrig sett Sverige ha dåligt stöd. Oavsett om vi spelar hemma, borta så är det fantastiskt. Det är därför det är så jäkla kul att representera svenska landslaget, man känner en enorm stolthet att kliva in här.

Vad betyder fansen?

– De betyder allt. Jag tror inte det var roligt för Barcelona och Las Palmas som spelade på en arena som tar 100.000 och som var helt tom. Där märkte man ganska tydligt att det är supportrarna som gör fotbollen, de ska ha enorm cred för det. Det är otrolig motivation och inspiration att veta att på lördag kommer det vara publikrekord. Det är fantastiskt.

Högerbacken Mikael Lustig:

– Resultat är A och O. Hade vi legat fyra i gruppen så hade det kanske varit 15.000 på matchen. Resultaten har gett oss självförtroende, vi har fått med oss fans och medier. Det är en positiv hajp och det känns som att vi är lite öppnare och alla är med på samma tåg, säger han.

– Det är en härlig känsla som vi ger och får tillbaka av just nu.

Albin Ekdal:

– Det är lite kul, faktiskt. Det blir häftigt framför allt mot en så liten fotbollsnation som Luxemburg. Vi har vittring på VM och då ska vi se till att inte falla mot en motståndare som Luxemburg.

Förbundskaptenen Janne Andersson är inne på samma linje som sina spelare och uttrycker sin glädje över rekordpubliken.

– Det är jätteroligt. Det är fantastiskt att få hålla på med något som många är intresserade av och som många vill komma och titta på. Jag är jätteglad för det, och hoppas verkligen att vi kan bjuda till och göra en riktigt, riktigt bra för match för alla som kommer.

Läs mer: Vem blir näste svensk hjälte i VM-kvalet?

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.