Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/overklagan-mot-stolkastare-fick-avslag-i-hd/

Fotboll

Överklagan mot stolkastare fick avslag i HD

Fotografen skadades av en inslängd stolsrygg. Foto: Pontus Orre/Aftonbladet/TT

Svenska fotbollförbundet (SvFF) ville se ett förlängt straff för den supporter som slängde en stolsrygg i huvudet på en fotograf och nu är fri att gå på fotboll igen.

Men överklagandet till Högsta domstolen (HD) fick avslag.

– Det är svårt att bli förvånad, säger SvFF:s jurist Anders Hübinette.

TT Text

Det var i ett Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården hösten 2018 som en djurgårdssupporter kastade en stolsrygg in mot planen så att den träffade en fotograf rakt i huvudet.

Fotografen började blöda ymnigt från ett jack och senare i oktober dömdes supportern till dagsböter och tillträdesförbud på svenska fotbollsevenemang i ett år.

Svenska fotbollförbundet ansåg dock att påföljden var alldeles för lindrig och yrkade i somras på åtminstone ett dubbelt så långt tillträdesförbud i en överklagan till Högsta domstolen.

HD valde dock att inte pröva ärendet som därmed är avslutat, detta till förbundets besvikelse.

– För att HD ska ta upp ärendet måste de själv tycka att det finns prejudikatintresse. Uppenbarligen tyckte de inte att det här var tillräckligt intressant, säger SvFF:s jurist Anders Hübinette.

TT: Varför tror du att HD inte gick vidare med er överklagan?

– Det kan bara HD svara på. Men det gör de inte. De motiverar aldrig beslut, varför de inte meddelade prövningstillstånd vet vi inte.

TT: Är ni förvånade?

– Det är svårt att bli det. Statistiskt är det väldigt få fall som HD över huvud taget tar upp till prövning. Vi hade hoppats på det för vi tyckte att det här var ett principiellt viktigt ärende. Men förvånad är det svårt att säga att man blev.

TT: Är ni besvikna över att HD inte prövade ärendet?

– Vi hade en annan uppfattning. Vi ville ha ett längre tillträdesförbud. Det var för kort (med ett år) tyckte vi, givet den händelse som var. På det sättet gick inte ärendet som vi ville.

TT: Vad tycker du det skickar för signaler att man kan gå på fotboll igen ett år senare efter en sådan här händelse?

– Det är viktigt för svensk fotboll att den får hjälp av polis, åklagare och rättsväsendet så att de individer, som inte beter sig på det sättet vi vill, blir avstängda en rimlig tidslängd och inte får komma till våra arenor. För oss handlar det om att fortsätta att titta på den här typen av ärenden och hjälpa åklagare och domstolar att hitta rimliga nivåer för det här.