Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 12:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/peter-gerhardsson-live-kan-jag-se-saker-som-inte-syns-pa-tv/

Fotboll

Peter Gerhardsson: ”Live kan jag se saker som inte syns på tv”

Bild 1 av 4 Norges och Sveriges förbundskaptener på Champions League-match i London, Martin Sjögren och Peter Gerhardsson.
Foto: Anders Sännås
Bild 2 av 4 Jonna Andersson lyssnar på Peter Gerhardsson
Foto: Anders Sännås
Bild 3 av 4 Phil Neville, engelsk förbundskapten. Till höger bakom honom syns landslagsbacken Anita Asante.
Foto: Anders Sännås
Bild 4 av 4 David Luiz, Chelseas brasilianske mittback, trivs bland fansen på Kingsmeadow.
Foto: Anders Sännås

LONDON. Under lördagen leder han det svenska landslaget mot Tyskland på Friends arena.

Men vad gör en förbundskapten i fotboll de dagar han inte har en landslagstrupp samlad? Hur följer han upp de landslagsaktuella spelarna. Vilket arbete ligger bakom den VM-trupp som ska spikas i mitten av maj?

För att få svar på några av frågorna tog DN häromveckan rygg på damlandslagets Peter Gerhardsson i London, dit han rest för att träffa fem VM-aktuella spelare och följa Champions Leaguemötet mellan Chelsea och Paris SG. 

Rätta artikel

Planet gick in för landning på Heathrow vid tiotiden på onsdagsförmiddagen. En lång arbetsdag hade redan startat för Peter Gerhardsson. Det blev taxi direkt till Cobham i Londons sydvästra utkanter, till Chelseas jättelika träningsanläggning.

Efter vaktpassagen vid infarten till anläggningen öppnar sig ett landskap med moderna byggnader och inte mindre än 30 fullstora fotbollsplaner, allt på en yta motsvarande 570.000 kvadratmeter.

Damlagets har en byggnad i två våningar med alla faciliteter som kan önskas. 

Dagen var väl förberedd. På plats följde Gerhardsson Chelseas träning, med de tre givna VM-spelare – Hedvig Lindahl, Magdalena Eriksson och Jonna Andersson.

Han ville se dem i träna och agera i sin klubbmiljö, för att bättre kunna måla bilden inför kommande trupputtagningar. 

Efter träningen var möten inbokade med tränaren Emma Hayes, och med övriga medlemmar av ledarstaben. 

Hur lägger du upp jobbet?

– I början var jag bredare, var runt i många klubbar, såg många spelare. Men ju närmare man kommer VM så handlar det mer om vilka man behöver kolla på lite extra.

– Utöver det ser jag och Magnus Wikman (assisterande förbundskapten) så många matcher live som vi kan, då det är något helt annat än att se matcher på tv. 

Vad är det specifikt du ser live, jämfört med en vanlig tv-sändning?

– Jag kan sitta och följa en spelare hela tiden. Det kan man inte under en tv-sändning. Live kan jag se hur en spelare agerar vid vissa tillfällen. Typexempel är väl en backlinje, hur de agerar när man ska flytta upp och bollen är hos forwards. Det ser man inte i tv-sändningen.

– Om det sker en bra sak, eller om det sker ett misstag. Vad hade de för position innan?

Vad var det viktiga i besöket hos Chelsea? Vilka frågeställningar hade du med dig?

– Vi utbytte erfarenheter. Emma Hayes förklarade vad hon tyckte var en styrka hos spelarna, och vad de kunde förbättra. Samtidigt hade jag med mig mina erfarenheter från landslaget. Och vi kunde stämma av.

– Framför allt handlade det om fotbollsmässig utveckling. För jag behöver hennes hjälp med att utveckla spelarna. Och hon blir glad om spelarna presterar bra i landslaget. För då känner hon att hon har gjort ett bra jobb i klubben.

Peter Gerhardsson diskuterade lagets svenska spelare med Chelseas tränare Emma Hayes. Foto: John Super/Rex/Shutterstock

Och hur gick diskussionen med spelarna?

– För dem är det viktigt att jag ser dem i deras träningsmiljö. Och just den här resan får jag ut väldigt mycket av. Dels träningarna med både Arsenal och Chelsea, dels matchen mellan Chelsea och PSG.

Magdalena Eriksson och Jonna Andersson spelar tämligen regelbundet i Chelsea. Däremot har Hedvig Lindahl fått sitta på bänken en hel del. Oroar det dig att Hedvig inte är det uttalade förstavalet?

– Nej, saker som jag inte kan påverka oroar mig inte speciellt mycket. Hedvig är dessutom erfaren och rutinerad. Jag kan säga att det som gladde mig var att se henne i träning, eftersom det är en kvalitativt bra träning i Chelsea.

– Det vore naturligtvis bra om hon spelade de allra viktigaste matcherna med Chelsea. Men det viktigaste för landslaget just nu är att hon får bra träningar.

Är det en psykologiskt viktig faktor för spelarna att du besöker träningarna?

– Det ska du egentligen fråga dem om. Men jag tror det, de tycker det är kul att man visar sig, att man bryr sig. Så jag tror det är uppskattat.

När en lång arbetsdag skulle avrundas var det Gerhardssons andra passion som gällde – musiken. Och valet föll på den brittiska bluesartisten Joanne Shaw Taylor.

Joanne Shaw Taylor på Shepherds Bush Empire i London med Peter Gerhardsson i publiken. Foto: Ros/Capital Pictures/Mega

Shepherds Bush Empire fylldes av hennes känsliga gitarrspel. Tillsammans med en kille på klaviatur som förde tankarna till Deep Purples legendariska Jon Lord, en basist, och en trummis, skapade hon en ljudbild som fick oss att tro att ytterligare en gitarrist dolde sig i bakgrunden. Men så var det inte. Joanne Shaw Taylor ägde den legendariska konstertlokalen, som ligger några stenkast från Queen’s Park Rangers hemmaarena Loftus Road.

Gerhardsson var koncentrerad, han njöt. Och när ”No reason to stay” från albumet ”Wild” kom en bit in i konserten, vände han sig om och vi utbytte nöjda blickar. Arbetsdagen hade fått den perfekta avslutningen.

För Peter Gerhardsson är musiken en källa till avkoppling. Musikbiblioteket därhemma är välfyllt. Han hängde en del på Pustervik när han bodde i Göteborg och tränade Häcken . Och jag minns när han guidade mig och min fru igenom hela artistprogrammet på Way Out West häromåret.

Är du duktig på att lägga ifrån dig jobbet och vara ledig?

– Jag har en familj jag kopplar av med. Men annars är det musik som jag är min egen i, men det är också en del av kreativiteten i mig själv. Jag springer inte hela tiden på konserter, men jag lyssnar mycket, och jag är ute och joggar. Då tänker jag fotboll på ett fritt sätt, men en faktor är också att då mår jag bra själv.

– Jag känner att jag har en bra balans. Man jobbar med något som inte känns som ett jobb egentligen. 

– Fotbollen har varit passionen i livet. När man slutade spela visste man inte vad man skulle göra. Men jag har aldrig ångrat en sekund att jag valde att bli tränare. Det passar mig bättre än att sitta vid en dataskärm.

Är pressen hårdare på en klubblagstränare än på en förbundskapten?

– Jag har inget eget behov av att synas. Det är inte därför jag håller på med det här. Och jag bryr mig inte så mycket om vad folk tycker. 

– Jag föredrar att vara favorit framför att vara underdog, för då har man bevisat att man kommit någonstans. För är du alltid en underdog, då har du ju inte gjort någonting.

– Är man favorit, då har man gjort något som gör att man klassas som bättre, och det måste man våga vara. Att känna att det är kul, i stället för att se det som en press.

Peter Gerhardsson och Magnus Wikman (assisterande förbundskapten) delar upp resorna till landslagsspelarnas klubbar mellan sig. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Hur många resor har du gjort sedan landslaget blev VM-klart?

– Ganska många, både inhemskt och utomlands. Magnus (Wikman) och jag försöker täcka av så mycket som möjligt. 

– Dels handlar det om att se spelarna. Men den absolut viktigaste delen är att träffarna tränarna och förstå lite vad spelarna har för miljö. Jag vill veta hur tränarna ser på spelarna. Och vi kan sitta och diskutera spelarnas egenskaper. Det ger mig en bra inblick eftersom klubbtränarna träffar sina spelare dagligen, och är väldigt viktiga i deras utveckling. Och om vi har samma syn och kan komma överens så gynnar det både landslag och klubb, och framför allt gynnar det spelaren.

Hur är det att träffa klubbtränarna?

– De är enormt öppna, berättar mycket, bjuder på sig själva på ett fantastiskt sätt. Under min tid som förbundskapten har jag inte stött på någon, varken utomlands eller i Sverige, som jag har känt inte har samma synsätt. Utan man jobbar för spelarnas bästa.

– Vi pratar taktiska delar, vi pratar individer, vi pratar ledarskap. Jag lär mig väldigt mycket, det är intressant och utvecklande. 

Kan man även framföra önskemål till tränarna, att ge spelarna möjlighet att träna extra på vissa detaljer?

– När jag träffade Emma Hayes så var det hon som tog upp det. Hon ska hjälpa oss fram till VM, ge Jonna och Magda tid att nöta extra på fasta situationer. Och det är bra, för det är inte säkert att de tar de fasta situationerna i klubblaget, men det kan bli aktuellt i landslaget. Så det är en detalj som är viktig.  

Torsdag morgon var det tidig väckning. Ett besök på Arsenals träningsanläggning i norra London stod på programmet. London Colney ligger strax utanför St Albans, och nära hemmaplanen i Borehamwood.

Här hade Gerhardsson ytterligare en spelare att ta pulsen på, ytterbacken Jessica Samuelsson, som var skadad större delen av fjolåret och som nyligen kommit tillbaka i full träning.

Landslagsläkaren Houman Ebrahimi och fysiologen Pontus Ekblom följde med till London Colney.

De ville ha svaret på var Jessica Samuelsson befinner sig, sett till rehabilitering efter fotskadan, och till form. 

När kan hon börja spela matcher? Hinner hon komma ikapp och ta en plats i VM-truppen?

Det blev en lång dag. Houman Ebrahimi pratade ihop sig med Arsenals medicinska team. Gerhardsson pratade status och träningsupplägg med tränaren Joe Montemurro och hans team.

Var står Jessica Samuelsson i dag?

– Det finns inget som antyder att hon varit borta en längre tid. Och chansen att slå sig in i VM-truppen finns absolut för Jessica Samuelsson, sade Gerhardsson. 

Han visste redan då att det fanns klubbar som var intresserade av att värva henne, och att Rosengård var en av dem.

Under genomgången med tränaren Joe Montemurro fick han också veta att övergången till Rosengård i princip var klar. Och sex dagar senare blev den officiell.

Jessica Samuelsson lämnade Arsenal, trots en hägrande ligatitel, för att få den speltid hon behöver för att kunna konkurrera om en plats i VM-truppen.

– Men jag varken rådde eller påverkade henne att byta klubb. Det var hennes eget beslut, poängterade han.

Sent på eftermiddagen, efter besöket hos Arsenal, mellanlandade Gerhardsson på hotellet vid Lancaster Gate. Tio minuter senare satte han sig i en taxi som tog honom och Houman Ebrahimi ut till Kingsmeadow i Kingston-upon-Thames, och kvartsfinalen i Champions League mellan Chelsea och PSG.

Chelseas spelare värmer upp inför Champions League-kvartsfinalen mot Paris Saint-Germain. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstok

Fem svenskor var aktuella för spel den här lite kylslagna kvällen, förutom Chelseatrion var det Emma Berglund och Hanna Glas i PSG. Tre kom till spel, Hedvig Lindahl och Hanna Glas var bänkade.

Magdalena Eriksson och Jonna Andersson bildade vänsterflank i Chelseas fyrbackslinje, Emma Berglund gjorde 90 minuter på mittbacksposition i PSG.

De drygt 2 600 åskådarna fick se en match som Chelsea förde och till slut vann med 2-0 efter två sena mål. 

Den engelske förbundskaptenen Phil Neville var givetvis på plats, då han har ett antal aktuella VM-spelare i Chelseas trupp. 

Några bänkrader nedanför Neville satt Peter Gerhardsson tillsammans med Houman Ebrahimi. Och de fick sällskap av Norges svenske förbundskapten Martin Sjögren, som har sin lagkapten Maren Mjelde i en nyckelroll i Chelseas defensiv, som mittback bredvid Magdalena Eriksson. 

Nedanför Peter Gerhardsson höll en lång, glad kille i lila stickad mössa hov bland Chelseafansen. Han skrev autografer och ställde upp på alla selfies som fansen ville ha – David Luiz, Chelseas brasilianske mittback. 

Gerhardsson följde växelvis Magdalena Eriksson/Jonna Andersson och Emma Berglund. 

Magdalena Eriksson nickar bollen under matchen Chelsea-PSG. Foto: Jed Leicester/BPI/REX/Shutterstok

Chelseaduon klarade uppgiften den här kvällen. Emma Berglund däremot hade det tungt efter paus. Och Peter Gerhardsson kunde efteråt konstatera att hon fortfarande har lite att jobba med efter korsbandsskadan, som höll henne borta från spel under i princip hela 2017.

Gerhardsson hade individuella samtal med alla tre spelarna efter slutsignalen. Emma såg då stundtals lite bekymrad ut, Magdalena och Jonna gav ett tryggare intryck.

Var står Emma Berglund?

– Om man ska prata om konkurrens på platser så är det väl absolut tuffast på mittbackspositionerna, med ordinarie spelare i topplag – Nilla Fischer, Linda Sembrant, Magdalena Eriksson och Amanda Ilestedt. Och sedan även Nathalie Björn, som jag tycker är en väldigt skicklig innerback.

– Och har du varit borta länge (som Emma Berglund), så är det svårare att ta sig in. Men jag har pratat med Emma, förklarat var hon är (i hackordningen), och gett henne förutsättningarna. 

Emma Berglund får feedback av Peter Gerhardsson. Foto: Anders Sännås

Hur många fler resor av den här typen kommer du att göra innan truppen tas ur?

– Där vi är nu kommer det nog inte att bli fler utlandsresor. Det kan kanske bli någon Champions League-match, om vi har spelare där. Men det kommer att vara väldigt mycket fokus på allsvenskan.

– När allsvenskan startar har vi haft de sista landskamperna inför VM-uttagningen, och då kommer Magnus och jag att åka ut och titta på spelare som vi bedömer är på gränsen in, eller på gränsen ut. Vi kommer att lägga mindre tid på att åka ut och prata med de spelare som ligger närmast till att ingå i VM-truppen. 

Om lagt kort ligger, hur många frågetecken har du innan du nominerar VM-truppen?

– Det vill jag inte gå in på. Men det handlar om prestation under våren. Och är prestationen dålig så kommer det att ifrågasättas från min sida.


Läs mer: Tårögd Lindahl: ”Att fasas ut sakta känns tufft”