Piteå vände seriefinalen och vann – rycker i toppen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Piteå vände seriefinalen och vann – rycker i toppen

Nina Jakobsson jublar med lagkamraterna efter sitt 1–1-mål i matchen.
Nina Jakobsson jublar med lagkamraterna efter sitt 1–1-mål i matchen. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Seriefinal och underläge 1–3 mot Göteborg.

Då vaknade Piteå och vände matchen.

Fem minuter från slutet fullbordade Julia Karlenäs vändningen och satte 4–3 till Piteå.

Ettan mot tvåan i serien. Två lag med fin form dessutom. Hemmalaget Piteå hade studsat tillbaka efter sina tre raka förluster från i början av sommaren, nu hade man i stället två segrar. Göteborg hade gått som en slåttermaskin i damallsvenskan med sex raka segar, senast laget förlorade var just mot Piteå (0–1 hemma).

Med de förutsättningarna var det som gjort för en högoktanig seriefinal. Och den skulle också bli underhållande och målrik. Och Piteå skulle dessutom bjuda på en mäktig upphämtning.

Hemmalaget var det bättre laget under inledningen, då var det i stället bortalaget som fick en drömstart. Julia Zigiotti Olme slängde sig fram på ett inlägg och kunde stöta in 1–0.

Piteå fick in en kvittering med tio minuter kvar av halvleken efter att Nina Jakobssons aviga skott letat sig in. Men likaläge i halvtid skulle det inte vara. Det såg Olivia Schough till.

Hon snappade upp en retur snett utanför straffområdet, såg att Piteås målvakt Cajsa Andersson var långt ute och lobbade iskallt in bollen i nät, 2–1.

En kvart in i andra fick Elin Rubensson en perfekt boll i djupled av Zigiotti och var skoningslös i sitt avslut och prickade in 3–1. Då såg det mörkt ut för hemmalaget Piteå.

Men en kvart senare hade hemmalaget kvitterat.

Egentligen är det två delar som ligger bakom. Dels leder vi med 3–1 och bränner två frilägen. Där kan vi stänga matchen och göra båda fyra och fem mål, säger Göteborgs tränare Marcus Lantz till GP. Sedan är det en annan del där vi gör märkliga saker defensivt som vi inte brukar. Det känns som att det inte är någon fara på taket och så tar vi med hands. Sedan spelar vi rakt i gapet på dem vilket leder till 4–3-målet.

Nina Jakobsson inledde vändningen efter att ha knoppat in sitt andra mål för matchen. Sedan fick Piteå sin straff. Julia Karlenäs var iskall från elva meter och satte 3–3-målet.

Samma Karlenäs gjorde sedan 4–3, ett resultat som stod sig, med ett välplacerat skott fem minuter från slutet och spräckte därmed Göteborgs sex raka matcher långa segersvit.

– Den här förlusten går på slarvkontot. Så är det. Det är klart att tre mål ska räcka för vinst på bortaplan, säger Lantz.

Nu drar dessutom Piteå ifrån i toppen och är fem poäng före Göteborg.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.