Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/pojkar-blir-girls-i-bromma/

Fotboll

Pojkar blir girls i Bromma

För en match blir Brommapojkarna Brommagirls. Foto: BP

Nu blir Brommapojkarna en mer jämlik förening. I hemmamatchen mot Morön den 25 maj kommer damlaget att spela i en matchtröja där Brommagirls kommer stå överst på matchtröjan.

Rätta artikel

Den flera år långa striden om ett eventuellt namnbyte i IF Brommapojkarna, som bildades 1942, är över. Namnet kvarstår även om föreningen till vardags kommer att benämnas som BP.

Under kampanjen ”The future is equal”, BP:s långsiktiga arbete för en jämställd förening, kommer damlaget att bära röda matchtröjor med Brommagirls skrivet på ryggen.

– Många namn som används inom fotbollen visar tydligt att mannen ses som norm. Detta måste vi förändra nu. Vi kan inte längre acceptera att vi benämner saker olika beroende på vilket kön du har, säger Stefan Bärlin, hållbarhetsansvarig i klubben, i ett pressmeddelande.

BP ser det som ett sätt att hylla föreningens kvinnliga spelare.

– Destruktiva manlighetsnormer inom sporten måste upphöra, lönegap ska inte existera baserat på kön, sponsorpengar ska balanseras mellan dam- och herrlag och vi måste diskutera vilka som haft makt över sporten genom åren och varför? Vi hoppas att vi kan vara med och inspirera ännu fler idrottsklubbar till att börja agera i frågorna, säger Stefan Bärlin.