Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Polisanmäld landslagsspelare hävdar identitetskapning: ”Är jätteallvarligt”

”Det är jätteallvarligt. Det finns både en kvinna som är kränkt här och en spelare som är kränkt”, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
”Det är jätteallvarligt. Det finns både en kvinna som är kränkt här och en spelare som är kränkt”, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand. Foto: Bildbyrån

En svensk fotbollsspelare med landslagsmeriter har blivit polisanmäld för att ha skickat en sexvideo till en kvinna via en dejtingapp, rapporterar SVT Sport. Fotbollsspelaren hävdar att han är oskyldig och har blivit utsatt för en identitetskapning.

Enligt SVT Sport ska kvinnan ha kommit i kontakt med en person som utgav sig för att vara fotbollsspelaren via en dejtingapp. 

Kvinnan ska ha fått bilder och klipp skickade till sig, både på spelaren och från landslagssammanhang, dessutom en film på en person som filmade sitt kön medan han onanerade. Kvinnan har polisanmält händelsen och polisen har öppnat en förundersökning.

Fotbollsspelaren å andra sidan menar att det inte är han som ligger bakom kontot på dejtingappen, utan att han har blivit utsatt för en identitetsstöld. Hans identitet på nätet ska även ha blivit kapad vid tidigare tillfällen. 

– Det är någon eller några därute som skickar runt bilder och videor och trakasserar kvinnor och nu får det räcka, så jag har tagit hjälp av förbundet och deras kontakter med polismyndigheterna så att vi kan få tag på de skyldiga, säger fotbollsspelaren till Aftonbladet.

Svenska fotbollförbundet har startat en intern utredning och har haft kontakt med både spelaren och polisen kring ärendet. 

– Det här är jätteallvarligt, säger förbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till DN.

– Utifrån den information som vi har finns både en kvinna som är kränkt här och en spelare som är kränkt. Som jag ser det är det här ett väldigt grovt brott.

Att utge sig för att vara någon annan på sociala medier kan vara olagligt om man inte har fått tillåtelse till det, och om den som fått sin identitet kapad orsakats ekonomisk skada eller utsatts för en ”olägenhet”. 

– Det behöver inte vara personnummer, utan det kan räcka med namn och så vidare om det är lätt att härleda till person, säger Jan Olsson, förundersökningsledare på polisens nationella bedrägericenter.

Vad menas med olägenhet?

– Att det känns obekvämt eller otrevligt eller att du blir rädd. Helt enkelt att det på något sätt får dig att inte må bra, men det här är inte heller prövat så många gånger.

Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen i Sverige och en av landets ledande it-säkerhetsexperter.

– Det finns ju ingen kontroll på vem du är när du registrerar ett konto på en sådan sajt. Utan har du en e-postadress och ett lösenord så är du ju inne, och då kan du ju hävda att du är vem som helst, säger hon.

Hon säger att de som upptäcker att någon lagt upp en falsk profil i deras namn måste kontakta företaget där profilen är upplagd.

– Förhoppningsvis har de en funktion som gör att de försöker gå till botten med det och försöker hjälpa till, men det tar ett tag.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.