Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 03:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/polisbefal-frias-fran-drap-vid-hillsborough-katastrofen/

Fotboll

Polisbefäl frias från dråp vid Hillsborough-katastrofen

Blommor till minne av offren på Anfield. Foto: AFP

Polisen som hade befälet vid Hillsborough-katastrofen i brittiska Sheffield 1989 – där 96 personer dog – frias från anklagelser om dråp.

TT Text

Det var den 15 april 1989, vid en semifinal i FA-cupen mellan Liverpool och Nottingham Forest på Hillsborough-stadion i Sheffield, som Liverpoolsupportrar klämdes till döds på en överfull ståplatsläktare.

Stora mängder supportrar trängdes utanför Liverpoolsupportrarnas läktare på stadion strax före avspark, då polisbefälet David Duckenfield beslutade att öppna ytterligare ett insläpp. Ståplatsläktaren omgavs av kravallstaket som den växande folkmassan trycktes emot.

I rätten beskrev åklagarsidan bland annat hur poliser under Duckenfields befäl i ett första skede inte hade lyckats kontrollera folkmassan utanför stadion och hur det tog lång tid för befälet att inse riskerna. Duckenfield argumenterade för att stadion i utgångsläget hade stora säkerhetsbrister och juryn fann honom i slutänden vara oskyldig, rapporterar brittiska medier.

Efter katastrofen riktade myndigheter och brittiska medier kritik mot supportergruppen och dess beteende. Först 2016, i en oberoende rapport, slogs det fast att det var misstag från polisen som ledde fram till katastrofen. Året därpå riktades formella dråpsanklagelser mot David Duckenfield.

Rättegången mot honom fick tas om, då juryn vid förhandlingar tidigare i våras inte kunde enas om ett utfall.

Läs mer: Hillsborough-katastrofen förändrade engelsk fotboll 

Läs mer: Bradford – den glömda läktarkatastrofen