Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-22 13:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/polisen-granskar-filmerna-fran-derbyt-finns-detaljer-att-slipa-pa/

Fotboll

Polisen granskar filmerna från derbyt: ”Finns detaljer att slipa på”

00:49. Polisen säger att de attackerades av supportar på Stockholmsderbyt. Supportrar säger samtidigt att de blev utsatta för omotiverade aggressioner av polisen.

De uppmärksammade filmerna från söndagens fotbollsallsvenska derby mellan Djurgården och AIK kommer nu granskas av de polischefer som berörs.

– Sedan få vi ta ställning till vad vi ser på materialet och hur ska vi gå vidare, säger insatschefen Towe Skjöld. 

Rätta artikel

På måndag kommer polisen ha en uppföljning av insatsen under derbyt

Då hoppas Skjöld få en sammantagen bild av händelserna som fått stor medial uppmärksamhet.

– Vi kommer i detalj gå igenom vad vi har gjort, vad kunde vi göra bättre? Man måste hela tiden titta på sig själv och se vad kunde just jag gjort bättre, säger Towe Skjöld, biträdande kommenderingschef och den polis som hade huvudansvaret för derbyt mellan Djurgården och AIK.

Söndagens match var enligt Skjöld stökigare än derbyt mellan Hammarby och Djurgården.

– Polisinsatsen fick jobba från början till slut tillsammans med arrangören, det var störningar utanför, men framför allt runt, evenemangsområdet där vi arbetade tillsammans med ordningsvakterna.

Towe Skjöld var själv med om att ta beslutet att bussa iväg supportar till Västerhaninge något som en uppriven 18-årig kvinna berättade om i DN. 

– Om det är en ordningsstörning har vi rätt enligt polislagen att transportera bort folk, här var det just det som skedde. Det var en stor folksamling som störde och då var hon antagligen en del i det. Därför tog jag beslutet att vi skulle föra bort dem.

Nu medger Towe Skjöld att polisen kan ha tagit miste.

– Det är alltid en svårighet att på plats särskilja individerna. Självklart vill vi inte att den som är oskyldig ska drabbas. Har så skett så är det ju olyckligt. 

Eftersom derbyt betraktades som en ”särskild händelse” var poliser utbildade i särskild polistaktik inkallade.

– De har en särskild utbildning för att hantera folksamlingar och extra ordinära situationer, berättar Towe Skjöld. 

Att polisen sätter emot hårdare i dag än tidigare vill Towe Skjöld inte riktigt hålla med om.

– Vi vill ha ett ordningsstörningsfritt arrangemang och det vill arrangören också. Tanken är att det ska vara en familjefest där alla ska känna att man kan närvara, så är det ju inte i dag. Bråken som uppstår hindrar andra människor från att delta.

När det gäller bengaliska eldar betonar Towe Skjöld att det handlar det om ordning och säkerhet.

– Har jag en kommendering så vill inte jag att folk ska råka illa ut. Jag vill inte ha någon annan diskussion, det är helt ofattbart att vända det till något annat. Står du där med din familj tror jag inte att du vill att någon ska komma till skada. Ni journalister har ett ansvar att belysa säkerheten, ni har en stor makt i hur man för dialogen.

Towe Skjöld försvarar förbudet mot att ta med sig flaggor som är bredare än en meter in på arenan, men ser inte att det skulle hindra supportrarna att fortsätta med tifo.

– Man använder flaggorna för att gömma sig bakom dem och maskera sig för att sedan begå brott. Det handlar inte om att ta bort tifot. Man kan fråga sig vad finns det för behov att maskera sig om det inte är för att begå en brottslig handling? 

Towe Skjöld får frågan vad polisen kunnat göra bättre.

– Det finns detaljer att slipa på. Jag sa till personalen inför derbyt att allting som ni upptäcker, se till att dokumentera det. Inte för att vi ska sänka någon utan mer för hur vi kan förändra oss så att det inte händer igen.