Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Polisen hinner inte utreda alla matchfixningsfall

Other: Roger Turesson

GÖTEBORG. Polisen har fått in underrättelser om misstänkt matchfixning i ett 20-tal matcher i Sverige bara i år. Så sent som i helgen larmades Svenska fotbollförbundet om en match i division 1. Flera klubbar är stadigt återkommande bland tipsen, men polisen mäktar inte med att utreda alla fallen.

Antalet fotbollsmatcher som polisanmälts i Sverige med misstanke om matchfixning har avtagit de senaste två åren, men det betyder inte att det saknas misstänkta fall. Enligt kommissarie Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet, har man sedan starten i januari i år fått trovärdig information kring mellan 20 och 30 matcher. Uppgifterna kommer bland annat från Svenska fotbollförbundet och från Sportradar, det schweiziska företag som specialiserat sig på att upptäcka avvikande oddsrörelser på spelmarknaden.

Fredrik Gårdare.
Fredrik Gårdare. Foto: Erik Simander/Bildbyrån

– Just nu mäktar vi inte med att följa upp alla tipsen och inleda förundersökningar, säger Gårdare och förklarar att man arbetar med annat än matchfixning och även har personal utlånad för att utreda gängkriminalitet.

Gruppen har koncentrerat sig på de fall där man inlett förundersökningar. Tre av dessa är kända sedan tidigare. Det handlar om den allsvenska stormatchen IFK Göteborg-AIK, superettanmötet mellan Norrby och Dalkurd samt matchen Värmdö-Södertälje i division 2 södra Svealand. I somras polisanmäldes också matchen IFK Malmö-IFK Hässleholm i division 1 södra efter misstankar om ett hot mot en person i samband med matchen.

– Vi kom aldrig längre än så och nu är förundersökningen nedlagd, säger Gårdare.

När det gäller IFK Göteborg-AIK, där en före detta AIK-spelare och ytterligare en före detta elitspelare delgivits misstanke om brott, är utredningen inne i ett slutskede och åtalsbeslut väntas tidigt nästa månad.

Läs mer: AIK-målvakt (som larmade) talar ut om mutförsök

I fallen Norrby-Dalkurd (avvikande spelmönster) och Värmdö-Södertälje (dödshot mot Södertäljeledare) har förhör hållits, men enligt vad DN erfar är bevissituationen svag.

Gårdare pekar på Södertälje som en stad som väckt polisens intresse i matchfixningssammanhang. I förra månaden genomfördes en aktion mot en person som misstänks ha en central position i verksamheten, men i stället greps två andra personer, som senare häktades och överfördes till Migrationsverket. Personerna har på något sätt varit inblandade i matchfixning och penningtvätt.

– Jag betraktar det här som ett sidospår och vi har avfört dem från utredningen, säger Gårdare.

Enligt Gårdare återkommer några klubbar löpande bland tipsen. Det beror framför allt på information om avvikande spelmönster. Så sent som i helgen kom larm kring två matcher i division 1. Organisationen Federbet, som likt Sportradar arbetar för att motverka matchfixning, noterade kraftigt avvikande spelmönster kring en av matcherna.

Det ena laget hör till dem som Gårdare nämner och som tidigare fått flera av sina matcher polisanmälda. Den andra matchen spelades också i division 1 och enligt uppgift till DN har Svenska fotbollförbundet tipsats om matchen.

– Vi har en kontinuerlig bevakning och uppföljning av matcher, men jag kan i nuläget inte kommunicera någon information om just de matcher du nämner, säger förbundsjuristen Tobias Tibell.

Polisanmälningarna och de många tipsen tyder dock på att matchfixning fortsätter att vara ett växande problem för svensk fotboll. För polisen gör den tystnadskultur som råder att det är svårt att komma framåt i utredningarna. Till den tipslinje som Riksidrottsförbundet (RF) inrättade för två år sedan har endast inkommit 10-20 tips. Bara i något enstaka fall har RF funnit anledning att rapportera vidare.

Läs mer: Norden samarbetar mot matchfixning

Läs mer: ”De svenska u21-serierna i fotboll är genomkorrupta” – se film: Så fungerar ett spelnätverk

Fotbollsmatcher 2017 som utreds

18 maj IFK Göteborg-AIK, (uppskjuten) Allsvenskan.

Förundersökning pågår. Två personer, bland annat en före detta spelare i AIK, delgivna misstanke om mutbrott.

24 maj IFK Malmö FK-IFK Hässleholm 2-1, division 2 östra Götaland.

Förundersökning nedlagd. En person knuten till matchen misstänktes ha blivit utsatt för hot.

4 juni Värmdö IF-Södertälje FK (uppskjuten) division 2 södra Svealand.

Förundersökning pågår. Tränare i Södertälje utsatt för dödshot och uppmanades lämna klubben.

20 augusti Norrby-Dalkurd 0-3, Superettan

Förundersökning pågår. Spel på matchen stoppades efter larm om avvikande spelmönster.

Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.