Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-24 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/polisens-hemligstampel-uppror-djurgarden-det-ar-bara-sa-dumt/

Fotboll

Polisens hemligstämpel upprör Djurgården: ”Det är bara så dumt”

Djurgårdens säkerhetsansvarige Mats Jonsson är kritisk till polisens sekretessbedömning. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

Djurgården har begärt ut polisens interna uppföljning av säsongen 2017 men fått avslag. Enligt polisen skulle klubben kunna använda uppgifterna för att motverka polisens arbete. 

– Det är bara så dumt. Jag vet inte var jag ska börja någonstans, säger Djurgårdens säkerhetschef Mats Jonsson. 

För att förbättra klubbens säkerhetsarbete begärde Djurgården ut polisens interna uppföljning av fotbollssäsongerna 2017 och 2018.

Trots att det är en allmän handling fick Djurgården nobben.

Mats Jonsson är förundrad då han anser att polisen inte vill hjälpa Djurgården att förbättra säkerhetsarbetet.

– Vi vill kunna mäta det arbete vi gör och kunna vidtaga de åtgärder och insatser som måste till, det är grunden för vårt arbete. Det är bara en dåre som fortsätter att använda sig av åtgärder som inte är verkningsfulla, i så fall får vi försöka hitta på något nytt som kan fungera bättre. Vi visiterar ju för att öka tryggheten. Ökar inte tryggheten kan vi lika gärna ta bort visiteringen, då är det ingen mening att hålla på.

Djurgården för egen statistik på incidenter i samband med sina arrangemang. Men Jonsson vill ha ytterligare statistik att luta sig emot.

– Det blir mer trovärdigt om man låter polisens statistik tala, har vi en ökad eller minskad problematik i svensk fotboll, vad gör vi rätt och vad gör vi fel?

Polisen motiverar beslutet med att det råder sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen.

– Det är statistik vi talar om och den kan inte vara hemlig. Det handlar om att man inte vill lämna ut den, varför vet jag inte. Det är oerhört konstigt, säger Mats Jonsson.

I sitt beslut för att hemligstämpla polisens uppföljning av fotbollsäsongen 2017 skriver myndigheten att ”då det kan antas att de begärda uppgifterna skulle kunna komma att användas för att motverka polisens arbete på ett sådant sätt att det skulle skada polisens framtida verksamhet”.

– Vi vet ju om att det har skett en statistisk inhämtning under 2017 och 2018, eller trodde oss veta i alla fall. Vi har begärt att få ut statistiken för att få en uppdatering, men den för 2017 är hemligstämplad och den för 2018 fanns inte över huvud taget. 

I ett första beslut tjänstemannabeslut fick Djurgården avslag och det blev även ett negativt svar från rättsenheten. Beslutet kan överklagas till kammarrätten i Stockholm.

– Vi kommer att överklaga. Det var syftet med att vi begärde ett överklagbart beslut, vi får se vad det landar i, säger Jonsson.