Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Fotboll

Priset för fotbolls-VM: 1 777 552 000 000 kronor

Khalifa International Stadium i Doha, arenan där flest gästarbetare jobbar.
Khalifa International Stadium i Doha, arenan där flest gästarbetare jobbar. Foto: JESSICA GOW / TT

När Qatar arrangerar fotbolls-VM får det kosta vad det kosta vill. 

Med lite mer än fem år kvar till mästerskapet kommer en prognos om vad summan kommer sluta på. 

 1 777 552 000 000 kronor enligt finansministern Ali al-Emadi, skriver BBC. 

Till skillnad från många tidigare arrangörer av fotbollsmästerskap måste Qatar bygga i stort sett allt från grunden. Det finns inga matchdugliga fotbollsarenor och även infrastrukturen måste bli bättre i landet för att kunna ro i land ett så stort evenemang. Projektet är med andra ord enormt, och då kostar det. Mer specifikt kostar det 4,4 miljarder kronor i veckan, säger landets finansminister Ali al-Emadi, enligt BBC.

Den takten ska enligt prognoser inte avta innan om tre år, och den totala kostnaden kommer att landa någonstans runt 1777,5 miljarder kronor. Det är självklart det överlägset mest påkostade världsmästerskapet någonsin. 2018 kommer VM att spelas i Ryssland, och ska man jämföra beräknas det kalaset gå på runt 118 miljarder kronor. En viss skillnad. 

 Hela beslutet om att spela VM i Qatar har varit och är väldigt omdiskuterat på grund av landets bristande mänskliga rättigheter samt det oerhört varma klimatet som tvingar mästerskapet att läggas på vinterhalvåret.

Enligt Amnesty ska omkring 1000 gästarbetare ha avlidit under byggnationerna och ändå är det fem och ett halvt år kvar till avspark, då beräknar organisationen att dödsantalet stigit till 7000.