Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 14:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/profilerna-som-ska-ge-djurgarden-lyftet/

Fotboll

Profilerna som ska ge Djurgården lyftet

Olivia Schough (till höger) har skrivit på för Djurgården.
Bild 1 av 2 Olivia Schough (till höger) har skrivit på för Djurgården.
Foto: Jonas Lindkvist
Olivia Schough och Hanna Folkesson.
Bild 2 av 2 Olivia Schough och Hanna Folkesson.
Foto: Jonas Lindkvist

Med profilvärvningarna Olivia Schough och Hanna Folkesson, två spelare som siktar på att ta en plats i VM-truppen i sommar, har Djurgården ambitionen att slå sig in i toppskiktet i damallsvenskan kommande säsong. 

Rätta artikel

28-åriga anfallaren Olivia Schough är ett riktigt tungt nyförvärv. Hon har spelat 67 A-landskamper sedan debuten för sex år sedan, har rutin från ett VM- och två EM-slutspel, vann OS-silver i Rio de Janeiro sommaren 2016 och var startspelare i finalen mot Tyskland.

När det för några veckor sedan stod klart att hon inte tänkte förlänga med allsvenska tvåan Göteborg trodde många att hon siktade på att komma ut i Europa igen. Men det blev Djurgården.

– Det strulade med kontraktsdiskussionen, och efter ett tag kände jag att jag skulle se mig om hos andra klubbar. Och då kändes Djurgården direkt väldigt bra. Fick bra kontakt med Joel (Riddez, tränaren), och han berättade om ambitionerna med laget, säger Olivia Schough.

– Det kändes som en kul utmaning, och kul med Stockholm. Känns som jag kan växa ännu mer här.

Du hade inga tankar på att spela i någon utländsk klubb igen?

– De tankarna fanns, absolut. Och när det dyker upp alternativ så blir det lätt att man kan drömma sig iväg. Men jag kände att ett VM-år som detta var det inte läge att flytta utomlands. Jag kände att jag behövde stabilitet.

– Jag vill till VM, och jag vill även spela. Just nu är jag på bänken i landslaget, men jag vill såklart in i startelvan, och då hoppas jag att jag kan få den skjutsen genom att spela i Djurgården.

Har du varit bättre under karriären än du är nu?

– Första säsongen i Eskilstuna, för tre år sedan, var väldigt bra. Sedan känner jag att jag har lyckats behålla den nivån. Nu hoppas jag kunna ta det där extra steget, inför VM.

Kände du några av dina nya klubbkamrater sedan tidigare, förutom Hanna Folkesson, som du spelat med i landslaget?

– Ja, Malin Diaz spelade jag med i Eskilstuna. Men annars är det en del spelare som jag kände till, men inte kände.

Vilken roll får du? Kantspelare eller central anfallare?

– Som det ser ut nu kommer jag att vara forward.

Djurgården slutade åtta förra säsongen. Vilken uppfattning fick du då av laget?

– Jag tyckte det såg bra ut. Men sedan hade de otur med skador, och det gick väl inte riktigt som de tänkt sig.

– Nu känner jag att Djurgården har en riktigt bra trupp, tillräcklig kvalité för att bli ett topplag.

Djurgården tillhör topp tre i allsvenskan, sett till antalet spelade säsonger. Men man fick inte verksamheten att lyfta under de tidiga åren. Man var inte ens bäst i stan, utan verkade i skuggan av först Hammarby och sedan Älvsjö AIK.

Inför säsongen 2003 togs det historiska beslutet, då man slog samman A-lagsverksamheten med Älvsjö AIK. Thomas Dennerby anställdes som tränare, och det nya stjärnspäckade laget vann allsvenskan både 2003 och 2004, och nådde dessutom final i Champions League 2005.

Sedan tappade man initiativet, och hösten 2012 ramlade Djurgården ner i Elitettan. Det tog tre år att ta sig tillbaka. Förra säsongen slutade man åtta i damallsvenskan.

Nu ges ett gyllene tillfälle att flytta fram positionerna, både regionalt och totalt. Djurgården är enda klubb som har både dam- och herrlag i allsvenskan. I damallsvenskan är Djurgården dessutom enda Stockholmslag kommande säsong. 

En annan ytterst viktig pjäs i Joel Riddez lagbygge blir Hanna Folkesson, som värvats från allsvenska trean Rosengård.  En rutinerad, landslagsmeriterad central mittfältare som ska ge laget stabilitet.

– Det är rutinen, från landslaget och från ett antal säsonger i allsvenskan, som jag kommer att bidra med. Och som central mittfältare är man ju väldigt delaktig i spelet, säger hon.

Till skillnad från Olivia Schough handlar det om en flytt tillbaka till Stockholm för Hannas del. Hon har tidigare spelat fyra säsonger med AIK (2009–2012).

Vad tog dig tillbaka?

– Jag hade lika olika alternativ, men med tanke på VM ville jag vara kvar i Sverige. Stockholm lockade och Djurgården har ambitionen att vara ett ledande lag. Och kikar man på truppen har man något spännande på gång, tycker jag.

Hur stor påverkan hade du på Olivias beslut att skriva på för Djurgården?.

– Det beslutet har hon tagit själv, säger Hanna Folkesson och skrattar.

– Men hon visste ju att jag hade skrivit på. Och jag visste att hon skulle komma hit, innan det blev officiellt.

Varför lämnade du Rosengård?

– Jag satt på ett utgående kontrakt. De var nöjda med min säsong, men de ville få in en forward i truppen och lägga pengarna på det i stället.

Vad är känslan efter ett par träningar med Djurgården?

– Så klart det är skillnad (jämfört med Rosengård), men jag tror att vi ska kunna hålla en hög nivå. Det handlar om att få ihop det som en enhet. Och klarar vi det tror jag vi kan sikta ganska högt. Se bara på Piteå förra året. Det var ingen som trodde på dem inför säsongen.

– Kan vi börja med att få en bra defensiv så tror jag det kommer att bli bra.

Hanna Folkesson finns inte med i den landslagstrupp som senare i januari reser ner till Sydafrika för ett träningsläger och en landskamp mot Sydafrika. Men att ta plats i sommarens VM-trupp är hennes ambition.

– Absolut. Jag hade kontakt med Peter (Gerhardsson, förbundskaptenen) inför senaste trupputtagningen. Så jag siktar mot VM.