Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 06:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/profilvarvningarna-ska-lyfta-djurgarden-i-damallsvenskan/

Fotboll

Profilvärvningarna ska lyfta Djurgården i damallsvenskan

Hanna Folkesson, här tillsammans med Irma Helin, är en av Djurgårdens profilvärvningar inför säsongen. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Efter två raka sjätteplatser var det förra säsongen meningen att Djurgården skulle få lyftet i damallsvenskan. Men skador innebar att säsongen blev hackig, och i slutskedet blev det en kamp för att klara kontraktet. Nu tar Djurgården nya tag. Profilvärvningarna Hanna Folkesson och Olivia Schough ger laget stadga.

Rätta artikel

– Två bra karaktärer som ger hela gruppen positiv energi, säger tränaren Joel Riddez.

– Landslagsuppehåll har väl ryckt sönder försäsongen en aning. Men på det stora hela känns det som vi har en grupp i harmoni.

Djurgården hade tuffast tänkbara motstånd i premiären, mötte regerande mästarna Piteå borta, och förlorade med 0–1. 

Måndag eftermiddag (15.00) är det hemmapremiär på Stadion, mot Linköping, som många tippar som en guldkandidat. Ett möte som ger en fingervisning om var Djurgården modell 2019 står.

Hur utnyttjar du en spelare som Olivia Schough?

– I landslaget har hon mest spela som vänsterytter. I Göteborg förra året var hon vänster- eller högerytter. Men jag har använt henne som central forward, som en av två med frihet att hitta sina löpvägar. Och det har sett bra ut. 

– Hennes fart därframme har varit bra för oss, och hon har gjort poäng i alla matcher på försäsongen.

Ska Hanna Folkesson ha den balanserande rollen på mittfältet?

– Vi spelar med två centrala mittfältare, och hon har gått i den defensiva rollen. Men jag tycker det skulle vara spännande att se henne gå från box till box. Hon har väldigt fina offensiva kvalitéer som hon kanske inte fått utrymme att visa i landslaget och i Rosengård, där andra spelare prioriterats och hon fått en mer täckande roll.

Efter en hackig säsong 2018. Hur bra är Djurgården den här säsongen?

– Vi hade spelmässigt bra prestationer förra säsongen innan det blev för många skador. Men nu upplever jag att vi har en trupp med väldig potential, med många spelare som ska ta nästa steg i sina karriärer. Får vi bara ihop det på planen kan det bära hur långt som helst, men det kan också ta lite tid. Men det tror jag alla är medvetna om. 

I år kom skadorna redan i mars, vilket innebar att Joel Riddez kunde täcka upp med värvningar redan innan säsongsstart.

Försvarsspelarna Kim Sundlöv och Sheila van den Bulk blir borta hela säsongen med korsbandsskador. 

Ersätter gör Alexandra Lindberg från Hammarby och amerikanskan Stephanie Malherbe, som gjort åtta landskamper för Sydafrika.

– Jag har inte valt Djurgården för att vi ska komma åtta. Och det har inte spelarna heller, utan de har valt Djurgården för att vinna något, spela sig in i landslaget och bli proffs, säger Riddez. 

– Men vi får inte rusa iväg, utan ta lärdom av förra året. Men truppen är lite bredare, lite spetsigare i år, och vi kommer att kunna slå alla lag, det är jag helt övertygad om.

– Jag tror att det här blir den jämnaste och bästa damallsvenskan på väldigt länge.

30-åriga lagkaptenen Mia Jalkerud kommer att spela på topp tillsammans med Olivia Schough. Jalkerud är inne på sin nionde säsong i Djurgården, har spelat 171 seriematcher och gjort 94 mål.

– Offensivt är vi varandras motsatser, Olivia och jag, vilket gör att vi kompletterar varandra bra. Så jag ser bara möjligheter, säger Jalkerud om samarbetet med Schough.

– Oftast är jag target och hon går i djupled. Men vi försöker få till en mix.

Jalkerud ser Djurgården som ett lag som ska kunna ligga på den övre halvan i tabellen. Att man ska återta den position man en gång hade. Det är femton år sedan klubben senast vann damallsvenskan. Tolv år sedan man senast hade en topplacering (2:a).

– Vi har fått in fler spetsspelare, mer erfarenhet. Olivia och Hanna Folkesson kliver in i laget med pondus, med erfarenhet från stora matcher. Nu är det inte bara jag som lagkapten som behöver dirigera, utan nu är vi många ledare på planen.