Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 09:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/fotboll/publikboom-for-damfotboll-i-europa-men-inte-i-allsvenskan/

Fotboll

Publikboom för damfotboll i Europa – men inte i allsvenskan

Englands Beth Mead i duell med Brasiliens Oliveira Debora vid en träningsmatch på Riverside Stadium i Middlesbrough i helgen. Matchen lockade 29.238 åskådare. Foto: Owen Humphreys/PA via AP

Sommarens VM-slutspel i Frankrike, och de europeiska storklubbarnas satsning på damfotboll har lett till en publikboom. Publikrekord noteras med jämna mellanrum. Senast för det spanska landslaget, som hade stöd av 10.444 i La Coruña i segermatchen mot Azerbajdzjan i EM-kvalet i fredags.

En publiksiffra som kan överträffas redan tisdag kväll då Sverige möter Slovakien på Gamla Ullevi. På måndagsförmiddagen var 9.200 biljetter sålda.

Går man ner på klubblagsnivå går engelska Women’s Super League i bräschen för publikboomen och uppvisar en närmast explosionsartad utveckling. 

Drygt 100.000 åskådare har sett höstens tre första ligaomgångar. Att jämföra med totalt 92.000 åskådare under hela förra säsongen.

Publikökningen hör samman med att de etablerade varumärkena har klivit in på herrarenorna.

Manchester City hade 31.213 åskådare på Etihad Stadium i derbyt mot Manchester United. West Ham lockade 24.790 till London Stadium i derbyt mot Tottenham. Och Chelsea hade 24.564 på Stamford Bridge mot Spurs.

Vad gäller landslaget ”The Lionesses” är publikhaussen närmast enorm. 29.238 åskådare såg England möta Brasilien i en träningsmatch i helgen, på Riverside Stadium i Middlesbrough.

Och träningslandskampen mot Tyskland på Wembley den 9 november har redan sprängt gällande brittiskt rekord. Drygt 75.000 biljetter är sålda.

På liganivå kan man se en liknande utveckling i spanska Primera División. I våras såg 60.739 åskådare toppmötet Atlético Madrid–Barcelona. Den hittills högsta noteringen i världen för en klubblagsmatch. Det tidigare rekordet var bara två månader gammalt, och noterades i Copa del Rey. 48.121 i Bilbao såg kvartsfinalen mellan Athletic Bilbao och Atlético Madrid.

I Sverige drar landslaget publik. 25.882 såg VM-genrepet mot Tyskland på Friends Arena i våras, nära 7.000 mötet med Sydkorea i Göteborg strax innan avresan till Frankrike.

Men klubblagen har en del att jobba med för att haka på boomen ute i Europa. Damallsvenskan har hittills i år ett publiksnitt på 854 åskådare, vilket är en nedgång jämfört med förra året. En nedgång som kan stavas nedflyttade Hammarby, som snittade 1.383 förra säsongen.

Faktum är att publiksnittet skvalpat mellan 650 och 970 åskådare de senaste 14 säsongerna.

Man får gå tillbaka till 2004 och 2005 för att hitta damallsvenskans publika guldålder, då snittet låg strax över 1.100 åskådare. Det var det färska VM-silvret 2003, Umeås framgångar i Champions League och Marta-febern som då skapade publiktrycket.

Med tanke på boomen ute i Europa, där de stora lagen i England, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien satsat stenhårt på sina damlag, är uppförsbacken brant för de svenska klubblagen. De bästa svenska spelarna försvinner dessutom utomlands, och profilvärvningar som Marta, Christen Press, Hope Solo och Verónica Boquete är inte längre möjliga, eftersom pengarna är större på kontinenten.

Men i landslaget finns utlandsproffsen med. Och Sverige har inlett EM-kvalet programenligt, och vunnit med marginal mot Lettland (4–1) och Ungern (5–0). Även tisdagskvällens hemmamöte med Slovakien bör kunna räknas in under kolumnen ”transportsträckor”.

Det innebär att mötena med Island nästa år med största sannolikhet kommer att avgöra vilket av de två lagen som tar förstaplatsen. Sverige och Island står i en klass för sig i gruppen.

Gruppvinnaren går direkt till EM-slutspelet i England 2021. De tre bästa grupptvåorna går också direkt till slutspelet, medan resterande sex grupptvåor möts i playoff om de tre sista slutspelsplatserna.

Om Sverige går fullt mot Lettland, Ungern och Slovakien är möjligheten därför stor att man säkrar en direktplats, oavsett utfall i mötena med Island.

Så här långt är kvalspelet skrällfritt. De topprankade nationerna har tagit full poäng i sina respektive grupper.

Framför allt Tyskland, revanschhungrigt efter kvartsfinalförlusten mot Sverige i VM, har gått fram som en ångvält. 10–0 mot Montenegro, 8–0 både borta och hemma mot Ukraina.

Andra nationer som rusar mot EM är Danmark, Italien, Norge och Nederländerna.

Frankrike inleder kvalet tisdag kväll borta mot Kazakstan, och lär också defilera mot gruppseger i en svag omgivning.

Anders Sännås: Janogy är spelaren som bryter mönstret