Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Fotboll

Publikfest väntar – värdlandets matcher utsålda

Nederländernas Desiree van Lunteren och Lieke Martens (nr 11) firar ett mål.
Nederländernas Desiree van Lunteren och Lieke Martens (nr 11) firar ett mål. Foto: Imago Sport

Arnhem. 160.000 biljetter är sålda till fotbolls-EM i Nederländerna.

Värdlandets gruppspelsmatcher är redan utsålda – och damernas mästerskap flyttar en kvalmatch i herrarnas Europa League.

På söndagen startar festen, med öppningsmatchen Nederländerna–Norge.

Någon EM-feber är det kanske inte och på de nederländska nyhetssajterna får man söka långt ner efter minsta notis.

Men supportrarna finns där. Och när Nederländerna möter Norge i EM:s öppningsmatch i Utrecht kommer Galgenwaard-stadion, en arena som rymmer närmare 24.000 åskådare, att vara fullsatt.

Enligt värdlandets största dagstidning, De Telegraaf, är samtliga av Nederländernas gruppspelsmatcher redan utsålda. Totalt har mer än 160.000 EM-biljetter sålts och turneringschefen Bert van Oostveen räknar med 200.000 besökare.

När Sverige arrangerade EM för fyra år sedan slogs det ena publikrekordet efter det andra.

Trots att då bara tolv lag deltog, till skillnad från 16 i år, stannade den totala besökssiffran på 216.888 personer. Och på finalen mellan Tyskland och Norge, på Friends arena, satt 41.301 på läktaren.

Just de tyska fansen räknar med fortsatt fest i Nederländerna. Av de förköpta biljetterna till finalen har 40 procent sålts till tyska fans, skriver De Telegraaf.

Värdlandets egna chanser då? Fotbollstokiga Nederländerna är bortskämt med mästerskapsmedaljer på herrsidan. Damerna, å sin sida, kvalade in till sitt första mästerskap först för åtta år sedan, men nådde då semifinal i EM-debuten. I EM 2013 blev det dock hemresa efter gruppspelet, men i VM 2015 åttondelsfinal.

– Vi har en stor tro på oss själva, säger stjärnan Lieke Martens, som i veckan gick från Rosengård till Barcelona, till TT.

EM tvingar Utrechts herrlag att spela sin retur i Europa League-kvalet, mot Valletta på torsdag, i Waalwijk sju mil bort. Något som kan tolkas som ett erkännande för damfotbollen i Nederländerna.

– Vi vill visa att damfotboll generellt är kul att titta på, säger Martens.

Med svenska ögon är söndagens EM-premiär högintressant. Troligtvis är det just Nederländerna eller Norge som Sverige får möta i en eventuell kvartsfinal.

Läs också: DN:s stora EM-guide

Fakta. Publiksiffror i EM

Totalt antal besökare i EM-slutspelen på 2000-talet:

2013, Sverige 216 888

2009, Finland 134 907

2005, England 118 403

2001, Tyskland 92 703